2018-11-16
今日約左幾個朋友黎黃大仙廟求籤,順便行一陣,行完街少不免一齊食晚飯,誤打誤撞,黎左呢間和氣食堂。和氣食堂係一間日本餐廳,門口裝飾簡單,但有一個大屏幕顯示排隊號碼同介紹餐牌。餐廳已經開始準備了聖誕節既佈置,甚有氣氛。唔係講笑,本menu 大大本,食物選擇非常多,想影都影唔哂😅😳,我諗多到有超過一百款既選擇,所以我地㨂野食都用左好幾個字,好彩職員好好,無吹我地落單👍🏾👍🏾4點刺身a呢個拼盤有4款刺身- 三文魚 x 3- 甜蝦 x 3- 鱆紅魚 x8- 廣島蠔x 2所有刺身都甜好新鮮,三文魚肥大厚肉,甜蝦大大隻,肉質好嫩,而蠔都好新鮮,而且都係大大隻,食既時候仲好creamy😋😋照燒魷魚筒原條上,而且師傅將魷魚筒砌成一圈圈,容易入口。魷魚一啲都唔韌,配上燒汁,味道好夾我地叫左個黑松露凍蕃茄沙律🥗 $58蕃茄平時我都好少食,特別係生蕃茄,因為好怕草青味。不過呢個沙律令我對生蕃茄既味道改觀左,佢一d青草味都無,黑松露同蕃茄既味道好夾,而且生蕃茄好多汁,冰冰涼涼,非常開胃👍🏾👍🏾安格斯牛肉炒飯 $118炒飯非常大碟,而且好足料,我地3個人食每人起碼食到2碗半。碟炒飯既牛肉非常多,牛肉好嫩,炒飯入面
4點刺身a
呢個拼盤有4款刺身
- 三文魚 x 3
- 甜蝦 x 3
- 鱆紅魚 x8
- 廣島蠔x 2
照燒魷魚筒
炒飯非常大碟,而且好足料,我地3個人食每人起碼食到2碗半。碟炒飯既牛肉非常多,牛肉好嫩,炒飯入面加入左香蔥同紅蘿蔔粒🥕亦都有黑椒作調味,口香得黎又唔會辣,非常惹味