2015-10-07
觀塘終於開放題喇!我地一齊去試啦!我記得果日honey係咁同我講。我心諗,觀塘都有唔少放題啦,但我就寧願出去旺角、尖沙咀食,起碼質素有保證吖!你知我啦,放題食咁多生野,如果唔夠新鮮好易瀨野架嘛!但今次honey叫到,點都要捨命陪君子嘅⋯⋯Book左星期日夜晚食,入到去個感覺,間餐廳好光猛,唔係一般的放題走既日本居酒屋風,暗暗黑黑咁,而且座位都好寬闊,唔會密質質郁都郁唔到。第一野梗係嗌番盆刺身先啦!嚟到時真係嘩左聲,原來而家刺身盆景都係濕濕碎,而家有埋噴煙既魚!我上次見既時候係食高級日本野既事啦,見到咁有心思,呢盆刺身加分!點左好多款刺身,款款都好新鮮,個人最喜愛係甜蝦、帶子,甜蝦鮮甜,肉質鮮嫩,而帶子唔會一開十,每粒帶子都好大好厚身,一啖咬落去勁滿足啊!其他刺身都勁鮮,未食哂即刻寫定下張啦!對住咁好味既野,胃口大開,款款都點左啲黎食,我唔寫哂全部,以下幾款我推介必食既:炸物類:芝麻雞翼就放題必食,炸蠔唔會有臭味,呢度仲有紫薯奶皇波波,正啊!見到呢度有簡直雙眼發光!咬落煙韌,奶皇香味夠哂出,最後我啪左4粒以上!燒物類: 推介燒羊架,唔蘇,又唔會燒得乾爭爭,夠juicy!平時唔會叫烏冬呀粥
觀塘終於開放題喇!我地一齊去試啦!
平時唔會叫烏冬呀粥之類,覺得浪費quota,但今次嗌左蟹粥有驚喜!粥有淡淡蟹既甜味,仲有兩隻蟹鉗!正正正!
整體黎講,呢間係我心目中係達到放題既中上,下次諗唔到食乜,近近地會去呢度啊!