2008-10-04 170 views
上星期去咗天香樓食晚飯,一行十幾人,試咗好多佢地嘅名菜,如龍井蝦仁、醉鴿、蟹粉翅、東坡肉、炸田雞腿、叫化雞、蟹粉撈麵等。 其實以經幾好食,但係今次慕名而來,所以都有啲失望!首先醉鴿太咸,再加上同埋個一様咁咸嘅醬鴨一齊上(菜單係佢寫嘅),所以我都唔知佢想點!東坡肉味道唔錯,但舊肉大到個盅都唔夠擺(問佢點解唔用個大啲嘅盅,佢竟然話呢啲係傳統),啲汁又浸唔晒舊肉,所以啲肉未食就以經乾晒。但係講到乾就一定唔夠隻叫化雞乾。扑開佢嘅時候聞到好香(但實在太似出前一丁五香牛肉麵嗰隻味),但係可能因為太熱嘅關係,啲煙不停咁噴,好地地一隻雞就咁就乾晒!我估可能要好似整西餐咁rest吓佢先扑開會好啲,又或者扑開後可以加啲麻油之類嘅嘢撈一撈先至serve。彈咗咁耐,但其實都有啲要讚嘅菜程式,最正嘅就算是田雞腿,外脆內嫩,再配上炸咗嘅梅菜鬆,簡直無得彈!最後直得一題嘅就係「後加」嘅蟹粉撈麵,啲蟹粉正就以經預咗,但難得啲麵都好正,軟硬適中,同埋以經撈咗啲唔知乜嘢汁,更加能突出蟹粉嘅鮮味!

),啲汁又浸唔晒舊肉,所以啲肉未食就以經乾晒。

$600 (Dinner)
  • 炸田雞腿、蟹粉撈麵