2021-06-22
由於飯腳轉左係大埔番工,所以我都變左固定每個星期五去大埔覓食。夏天太熱唔想行太遠,所以偏向係鐵路站附近搵餐廳,太和邨對面街有各式各樣既餐廳,而且質素唔錯,價錢合理,已經成為我經常去既地方。今次係收藏名單內揀左呢間西餐小店,晚餐價錢都唔過百,沙律菜、意粉、飯、肉,任君選擇。我係食肉獸,所以點左個香煎百里香厚切豬扒伴薯菜,友人就點左個餐廳聲稱係「必食」既自家厚切吉列豬扒滑蛋飯。香煎百里香厚切豬扒伴薯菜 $88完全無欺場,豬扒有1吋厚。用煎既烹調手法,呢個厚度既豬扒肉質唔算好乾好韌,加上豬扒有少少油脂,所以有D位食落會覺得幾香同幾淋。夏威夷芥未醬,蘋果味好濃,帶點酸,個人覺得個味調得唔錯。沙律菜個汁好似係乳酪味,酸酸甜甜,好開胃。薯條就完全唔掂,應該炸完放左一段時間,唔熱之餘,仲一D都唔脆,淋哂,無口感亦無薯味。自家厚切吉列豬扒滑蛋飯拼日式咖哩汁 $98呢個飯上枱果陣,見到個黃到發金既滑蛋,真係引死人!! 唔知係咪自己食完豬扒,完全食唔到蛋香,有點失望。吉列豬扒都夠厚,不過炸得真係好乾,肉質唔韌,但好鞋,我同友人對呢個 「必食」推介真係大失所望。咖哩汁內有洋蔥絲,偏杰身,未道OK,係鹹左少少
香煎百里香厚切豬扒伴薯菜 $88
夏威夷芥未醬,蘋果味好濃,帶點酸,個人覺得個味調得唔錯。
沙律菜個汁好似係乳酪味,酸酸甜甜,好開胃。
自家厚切吉列豬扒滑蛋飯拼日式咖哩汁 $98
咖哩汁內有洋蔥絲,偏杰身,未道OK,係鹹左少少。
吉列魷魚圈 $48
呢個小食新鮮炸出黎,熱辣辣,炸得夠乾身,唔會好油。友人話魷魚唔錯,有魷魚香,但我個人就覺得有少少韌。
小食配左個香蒜蛋黃醬,內有好多生蒜,蒜味好出,本身蒜同海鮮係好夾,但可惜個醬好膩,無沙律醬或他他醬既酸甜味,鹹味亦太輕,只有蒜味,攪到食完個魷魚圈,滯到乜都唔想食。
餐廳可坐20人左右,未到7點已經滿座,應該有一定吸引力。不過,當日食物質素一般,吸引唔到我黎第二次。🤔