2018-04-01
住係九龍嘅我覺得過海真係一件好麻煩嘅事,所以唔係有咩必要都廢事過去。咁岩今次一定要過港島攞野,所以就乾脆同朋友係個邊食埋個lunch。以前差唔多每次係銅纙灣食野都係去登龍街食拉麵(身邊有太多鐘意食拉麵嘅朋友),唔知有咩食嘅情況下又走左黎呢條街度望望﹐發現原來好多拉麵店都轉左做其他野食。行下行下見到呢幢大廈有人sell 樓上有野食,所以即刻openrice下望下仲有咩其他好野食。,望到呢個名一開始以為係西餐,後來發現原來係越南餐廳,咁就試下啦。唔駛返學嘅朋友訓到好晏先起身,食完早餐冇耐又出黎陪我食lunch,所以就唔太肚餓。既然係咁,我地就叫多個小食叫少一個主食首先係炭燒豬頸肉,基本上每次見到呢個名都會忍唔住叫左。肉質有咬口又唔un,而且都幾香口。份量唔算多又唔算少。最搞笑係佢上面個D好似食白切雞嘅蔥蓉咁,呢個咁神奇嘅配搭都係第一次見~比起想像中夾。之後就到米紙卷,又係一樣食越南野會忍唔住叫嘅野食。一碟4件,每件都大大件,要分開幾啖食先食得完。每件入面都有2-3隻蝦入面有D疑似豬頸肉嘅物體,幾足料。佢都比唔少醬我地,唔會食到覺得好乾主食就叫左個老闆娘炒米。呢個炒米雖然油左少少,但都幾有鑊