2019-04-18 177 views
某日同個同事傾開野,知我鐘意去銅鑼灣行街就忽然問我有無去過銅鑼灣食一間餐廳叫"啊麥廚房",一聽個名我以為食中餐既店黎,跟手佢就勁激動咁話未試過一定要試下,仲話食西餐一流,講到咁堅就決定搵日去試下今日係銅鑼灣醒起,就搵返個同事俾個地址,嘩,原來都幾遠,去到南華會咁滯,不過唔過黎由自可,一黎到,原來都幾多野食多時多,目標得一個⋯⋯阿麥廚房 啊嘛七點零鐘黎到又唔多人,個場好大,或者可以用"長"黎形容,都好濶落,我地揀佐靠門口玻璃牆一張枱,氣氛都幾正望下餐牌,我地照慣例都無揀到SET DINNER ,因為覺得可以自由D,自己想食咩飯咩就點,所以一般連SET都無睇佢地都幾多特式野,個名都好勁下,結果我同朋友各點佐一個湯、一個沙律同埋一個主菜,樣樣個名都幾正,睇下係咪真係同事講到咁堅先先黎係餐湯我點既係龍蝦湯 - 48蚊每個湯都跟蒜蓉包,個湯好濃好香,偏傑身,入面仲要有蝦,真係好少飲龍蝦湯會有蝦係入面,仲要幾新鮮,都幾得意。朋友就點佐個黑松露菌忌廉湯,都係48蚊,我自己就一定唔會點呢個,因為個人唔係太頂得順黑松露個味朋友就唔同啦,佢係黑松露控,連食薯條都要揀黑松露個隻我飲佐啖,勁,真係勁濃我最頂唔
,不過唔過黎由自可,一黎到,原來都幾多野食
多時多,目標得一個⋯⋯阿麥廚房 啊嘛

先黎係餐湯
我點既係龍蝦湯 - 48蚊

龍蝦湯

朋友就唔同啦,佢係黑松露控,連食薯條都要揀黑松露個隻

我飲佐啖,勁,真係勁濃我最頂唔順個種味,但朋友就話超正,超濃味,同龍蝦湯差唔多傑身,我諗鐘意黑松露個D應該都必須試下啦
黑松露菌忌廉湯
再黎就係我最期待既沙律,因為個名都幾正。
煙三文魚黑魚子蛋白沙律 - 58蚊,呢個我點既
點講好呢,呢個真心正到離曬浦,先唔講個賣相可以將咁難砌既野砌到朶花咁靚先,個黑魚子好鮮味帶D咸,再配埋個蛋白醬原來可以咁好食
呢碟58蚊真係有D想叫多碟咁滯﹗超抵食
煙三文魚黑魚子蛋白沙律

朋友就點佐個千層蟹肉牛油果伴鮮海膽 - 都係58蚊
賣想一樣咁靚,我其實有D唔明,點解58蚊可以有咁多蟹肉,如果我唔係真係好似朋友咁鐘意食蟹,我會決定成晚淨係不斷點呢兩個沙律食LOR
佢用兩層蟹肉夾住牛油果黎做三文治呢個效果都幾得意,仲要都堆得幾實淨,口感一流﹗

千層蟹肉牛油果伴鮮海膽
再黎就到主菜啦
講佐朋友點呢個西班牙海鮮燉飯先,238蚊,算係正常價啦。其實食呢個飯好多人都會俾面頭個D海鮮吸引,但其實我想講個飯先係主角,因為其本個飯係係個鑊度生煮,煮既過程其本上所有海鮮既鮮味都帶曬入D飯入面。
而呢個飯真係煮得好好,好鮮好濃,最緊要係軟硬適用,時間岩岩好。佢用佐好多蝦同青口,其本上味道全部流曬入飯度,所以個飯真係超級正﹗所有海鮮變曬配角

西班牙海鮮燉飯

再黎梗係我呢個食肉獸點既德式咸豬手啦,本來食西餐我都好想食下牛扒,但黎到一見到有呢個豬手又真係好耐未食過就二話不說點佐
268 蚊,都算係正常價,唔貴
黎到眼都突埋呢,好大盤﹗
自炸薯條好正,卜卜脆熱辣辣
再黎試下隻豬手,嘩,D肉好嫩,肥瘦適中,最緊要係個皮一D都唔硬啊,同樣整得好脆,呢個豬手真係整得好過好多專做德國菜既餐廳

德式燒咸豬手

估唔到點佐2個SET係可以飽到爭D食唔曬咁滯,如果唔係真係咁好食,我應該好快就放棄佐。結果成功清曬,埋尾仲點佐杯凍PEACH TEA黎消下滯。
PEACH TEA

同事今次真係無介紹錯﹗間餐廳真係無得頂,下次黎開可以再試下其他菜,同翻食個沙律
2019-04-14
$350 (Dinner)
龍蝦湯
煙三文魚黑魚子蛋白沙律