2016-07-04
臨近父親節,阿爸話想去富臨食下小菜,咁就過咗觀廣15樓啦。去到門口嗰個只問一句:「小菜定火鍋啊?」咁我阿爸不嬲都覺得打邊爐好熱,咁我哋梗係二話不說答:「小菜喇!」入到去坐低左,咁我哋梗係即刻睇下個餐牌啦,離遠有個阿姐即刻行過嚟企係我哋將枱隔離。咁我哋諗住都未決定好,就同個阿姐講:「我哋睇多陣餐單先,轉頭再叫你過嚟啦!」點知個阿姐扮聽唔到,眼定定望住我地,隻腳仲好似痴咗膠水郁都冇郁過!搞到我地好尷尬。咁都算啦,我哋喺度睇緊餐單,個阿姐就係咁係隔離諸多意見,係咁sell我哋食套餐,我地三大一細,如果叫套餐最低消費都要嗌個四人餐,我地心諗:點食得落咁多😑 跟住見我哋冇反應,轉左sell我哋食生龍躉翅,話:「試唔試吓啊?今晚廚房最後一煲啦!」我又心諗,最後一煲先叫我地買黎食?唔係即叫即整咩?都唔知擺咗幾耐😒所以好決絕咁講咗「唔要。」跟住再睇下個小菜餐單,碟碟都同套餐入邊嘅餸差唔多!但入黎前又冇事先講明今日主要係食套餐,小菜係非常之少同好貴,焗住我哋要嗌餐食。果時已經有d炆,最後無奈地叫左個四人套餐。嘢食陸續來,先來左碟龍蝦伊面,但完全冇賣相😅都算了,一食落去先至成碟野係一早整定再翻煮~~~~~
果時已經有d炆,最後無奈地叫左個四人套餐。嘢食陸續來,先來左碟龍蝦伊面,但完全冇賣相😅都算了,一食落去先至成碟野係一早整定再翻煮~~~~~唉!完全對間野失望!
到咗最尾係食壽包,咁細佬係唔食蓮蓉,諗住問下個阿姐可唔可以轉一個做奶黃,佢答我:「得,幫你轉!」
跟住到籠壽包嚟咗既時候,一打開4粒都係蓮蓉?!即刻好有禮貌咁問返樓面:「點解有粒唔係奶黃嘅?!明明應承咗架!」跟住佢話:「我哋廚房從來都冇奶黃架喎!」
我當時已經開始有少少黑面,同佢講你哋啲同事話有,依家又冇姐係點?」阿姐即刻冇聲出係咁同我地"沙淋",又話:「嗰個人係做開早市,佢臨時轉左來幫晚市手,唔知夜晚套餐係無奶黃包架!」冇耐佢就轉個頭去左話個同事,搞到個同事無啦啦走過來同我地講:「唔好意思係我搞錯,我黎幫手做晚市架渣,唔知晚市係冇奶黃架。」但我哋聽完都廢事理佢,心諗快啲食完快啲走,冇下次再幫襯!😡
一句講曬:食左800幾蚊既垃圾套餐!