2010-01-13
去到門口收銀姐姐話$19 下午茶,望過門口餐牌係撈檬,所以入內, 叫左個炸雞翼撈檬,一短髮女子替我落單(有一個長髮一個短髮),個餐係包泰式特飲一杯, 但沒有註明是什麼飲品,此短髮女子以不耐煩的語氣話"話係飲個凍檸水架喇"(因其他飲品要加錢) 此時我認為凍檸水沒有問題. 所以說好。咁如是者飲品好快上左來,我一飲知道不是凍檸水, 應係檸七之類的飲品。咁我坐左係度大約十五分鐘, 但食物依然未來, 咁個短髮女子以不友善語氣同門口女子講唔好再同行過D人講求$19下午茶喇,做到cheap 晒,但佢比我感覺係,你地入來食$19野, 攪到我要做野,同埋你咁大聲,我係客聽到都唔好喇,佢地仲問過截單未呀,門口女子話咁早,於是佢地繼續做野。期間一中年男子進入舖內與店內三位女職員說, 下午茶可以轉河粉, 此男子之後便離開了。到後來我見一客人order大約五分鐘後便有食物, 我便向長髮店員查詢, 她看了電子入帳屏後, 便說係喎, 係有個檬粉喎, 但係依家檬粉賣晒喎, 轉河粉得唔得?我心諗, 河粉大圍大把地方都有得食喇, 不過我已飲過佢地杯野, 唔得都要得架喇, 於是答可以, 但炸雞翼要分開上, 唔好浸淋.在我催
咁我坐左係度大約十五分鐘, 但食物依然未來, 咁個短髮女子以不友善語氣同門口女子講唔好再同行過D人講求$19下午茶喇,做到cheap 晒,但佢比我感覺係,你地入來食$19野, 攪到我要做野,同埋你咁大聲,我係客聽到都唔好喇,佢地仲問過截單未呀,門口女子話咁早,於是佢地繼續做野。期間一中年男子進入舖內與店內三位女職員說, 下午茶可以轉河粉, 此男子之後便離開了。到後來我見一客人order大約五分鐘後便有食物, 我便向長髮店員查詢, 她看了電子入帳屏後, 便說係喎, 係有個檬粉喎, 但係依家檬粉賣晒喎, 轉河粉得唔得?我心諗, 河粉大圍大把地方都有得食喇, 不過我已飲過佢地杯野, 唔得都要得架喇, 於是答可以, 但炸雞翼要分開上, 唔好浸淋.在我催完單後冇耐, 先前個中年男子已賣左一袋檬粉回來, 但沒有人主動問我是否要轉番檬粉.
最後, 河粉都要等左好, 當然雞翼係沒有另上喇,到後來,我見長髮待應收工,短髮待應亦換左衫想走,但問口的收銀話你叫D客找數先喇,短髮待應就話咁你就唔好比xx走先喇(長髮待應),最後短髮待應手中拿著一疊單走到各客人枱,到我張枱,佢話唔好意思,截數,唔該埋單先(語氣係好趕同心心不忿果隻)
食物質素一般,D河粉在個碗中,痴埋一起,要自己用筷子找散,咁中間D河先全浸到湯