2011-09-08
今日午飯同事推介我到這餐廳用膳. 這是我們首次到來, 但亦會是最後一次. 因為服務員態度奇差. 我們為了容易找位, 所以提早一點點到餐廳,步進餐廳時還有很多空位. 服務員首先用問有沒有訂座, 如沒有要跟人 share 枱! 其實已經不太禮貌, 不過同事看著那麼多空枱未能反應過來, 只說 "吓" 一聲就被那肥女店員不耐煩的回應 "如果冇訂枱要同人搭枱!" 其實我們不介意的, 午飯時間人多, 搭枱好自然o既事. 既然到來, 就試試看. 我們被安排坐在門口位置跟一位 OL 同枱。先講食品, 我和同事倆人同樣點了安格斯牛排三文治, 味道 ﹠ 賣相都唔錯。 不過在旁 OL 的甜品就真有點超迷你, 只有 2cm x 2cm 左右貎似 cheese cake一小件。 太孤寒了吧!再加上以下發生的事而對餐廳大打折扣。我們入座的位置看到那位女待應如何對待客人!1) 到來的客人沒有訂枱都跟我們有同一反應就被不耐煩對待, 有些客人可能想等一下看看有沒有不用搭枱的, 她很不禮貌地大聲講 "唔好意思! full house!". 但係看完她的臉就知佢那句"唔好意思"完全沒有誠意而且很不禮
再加上以下發生的事而對餐廳大打折扣。
我們入座的位置看到那位女待應如何對待客人!
1) 到來的客人沒有訂枱都跟我們有同一反應就被不耐煩對待, 有些客人可能想等一下看看有沒有不用搭枱的, 她很不禮貌地大聲講 "唔好意思! full house!". 但係看完她的臉就知佢那句"唔好意思"完全沒有誠意而且很不禮貎.
2) 推門方向錯了也被那肥女待應回一句 "先生, 我度門係拉o架! 唔係推o架!"
3) 追 order 也不耐煩回答
4) 叫埋單, 客人以為她聽唔到所以再叫一次又捱鬧 "我聽到o刺! 比少少時間我哋計條數得唔得?!" 客人話"我以為你聽唔到" 佢即刻大大聲話"我已經答o左你等我兩分鐘啦! 可能太嘈, 你聽唔到, 唔好意思!" 但係態度真係差到冇人有.
真係未試過一間服務員態度咁差的食店. 比荼餐廳還要差! 講老實, 我食 lunch 比 70+ 唔 expect 咁o既 service!
所以, 這個分店以後唔會再去!