2011-07-20
大熱天時,最好就係同朋友食生冷食物,一齊慶祝生日,由於有朋友講過,希望可以食刺生食個夠,所以就在這裡找放題資料,見「金田」近三個月食評都唔錯?咁就去試一次。由於我係訂檯關係,所以不用等位,而且我見到有好多食客walk in 都無位,所以都係訂位穩陣好多。一坐低就睇下有咩刺身食先?原來都有12款,任食來說已經算多啦,有「三文魚、劍魚腩、針魚、甜蝦」等等,到刺身上檯及食入口,感覺刺身不太夠凍,味道一段,沒有得特別驚喜。熟食食品差不多有50款,我差不多試了30種,而我就推介「燒羊鞍」、「咖哩餃子」。燒羊鞍佢大大隻,而燒熟程度又剛剛好,不會太生及不會太熟,加上芥茉醬大大啖咁食入口,味道一流,最重要就係冇乜穌味。「咖喱餃子」就有濃濃的咖喱味而又不太辣,我覺得怕食辣的朋友都可以試下。至於黑松露料理,不知道是我不懂欣賞?定還是什麼?就好似其他食評所寫一樣,「黑松露磨菇忌廉湯」入口真的是暖暖的,我感覺好似飲普通忌廉湯一樣。如果要我推介,我會選「黑松露沙巴翁比目魚」,因為佢個汁整得好甜,好特別,而魚肉又滑又易入口,最適合小朋友進食。甜品就只有三種,「雪糕糯米滋、法式燉蛋、心太軟」,心太軟味道不太甜,對於
格局唔錯,地方很大,坐得很舒服,二佰幾蚊可任食四個鐘來說,我覺得是一個很好的食店,尤其是店員個個都很有禮貌,而且都很主動添茶及執捨檯面,如果要我給與店員一個分數,我就給95分。唯一美中不足的,就是一樣有漏單的情況,希望下次去食的時候會有改善。