2023-03-28
週年紀念的日子特別選了這間在St Regis 酒店內的米芝蓮二星法國餐廳慶祝。酒店、米芝蓮二星、法國餐廳, 你自然會對這餐廳的食物、服務有所期待。一路由門口reception、座位安排、 食物介紹都幾滿意的, 特別要讚嘅係為我們介紹頭幾度菜的女侍應,她很有禮貌、友善和細心。 但最後她介紹完芝士之後,那些甜品等等全部由不同的人介紹。 之後再不見到那個女侍應, 我飲嘅暖水亦都冇人再添, 都係我叫一位男侍應(四眼西裝裏面穿背心的男侍應,我看見他那天是負責埋單的, 可能比較高級)他的服務真的麻麻地。 請他為我加水, 但他加了很熱的滾水,根本不能夠飲用, 難道餐廳只有熱水嗎?最搞笑係之後杯水終於冇甘熱la, 我開始飲喇, 佢又再加返啲熱水落去, 點飲呀? 米芝蓮餐廳嘅服務就是這樣嗎?我們點了兩個甜品, 法國餐廳預咗慢慢食,一邊傾計慢慢食。 那時候那個男侍應突然問我哋還要不要那些甜品,未吃完的, 我心諗我哋衹是在傾計 ,甜品都未食完, 走嚟問客人, 想收咗隻碟 ,趕住收工嗎? 他說跟住要介紹那個甜品車的甜點, 你要介紹甜品係咪介紹囉,要收就我哋兩碟甜品嗎?這個男侍應的服務都幾破壞我對這間餐廳的印象
這個男侍應的服務都幾破壞我對這間餐廳的印象👻 不過公平啲,說真其他侍應服務都好到位同友善嘅。
食物方面,頭幾道菜我覺得都好食, 芝士餐車也很有驚喜, 有很多款芝士任你揀, 再配搭不同的麵包配料一齊享用芝士,非常法式的體驗。
美中不足,點解個餐不包括咖啡或茶呢?