2022-08-23
🏨The Upper House 奕居酒店@Staycation👩🏻🤝👨🏽因為奕居得49/F一間餐廳🍴,如果係book staycation plan,晚餐好大可能都係附近嘅餐廳嚟,質素就值得研究一下🙈 The Continental就係我講麻麻地嘅餐廳🙈 食物質素麻麻地,無乜嘢值得我讚,但佢嗰服務真係好嘅💗 讚咗佢先,我哋慶祝anniversary,有tailor-made嘅menu😆 有被尊重嘅感覺☺️ 我哋係tasting menu,前菜主菜同甜品都係二選一,我哋兩嗰人每樣要一款share🤓 staff知我哋係share都好貼心每一道都俾碟仔我哋share😌前菜1️⃣ Warm Salad of Roasted Cauliflower有幾舊燶咗嘅椰菜花🥦🥲 估唔到佢咁都會上菜😅 無燶味道都okay嘅2️⃣ Fresh Burrata, Japanese Fruit Tomato布袋芝士+蕃茄+醋,我就唔太好布袋芝士嘅🤣 就咁食都真係打冷震🙈 但加埋一齊口感真係有啲喜出望外😳主菜1️⃣ Pan Roasted Atlantic Cod魚🐟好普通,完全無特別,仲有啲Un🥲 2️⃣ Best End
前菜
主菜
1️⃣ Pan Roasted Atlantic Cod
魚🐟好普通,完全無特別,仲有啲Un🥲
2️⃣ Best End of Australian Lamb
羊🐑有3塊羊肉,加少少配菜,好普通🙃
甜品
1️⃣ Crème Caramel of Taiwanese Vanilla
呢嗰係唯一一樣今晚我覺得好食嘅😳 Crème Caramel,加埋sauce口感👍🏻
2️⃣ Carpaccio of Taiwanese Pineapple
菠蘿🍍加沙冰🙃 真的不太討好🙃
整體來講,佢服務環境係好好,但食物質素真係好麻麻🥲