上星期電話訂枱,同朋友今日食生日午餐。訂位時日本餐廳完全沒有提過要特定時間還枱離場,餐廳內亦冇標示話用餐只可以坐幾耐。今日中午坐低,15分鐘後兩位朋友到達。未睇餐牌,一個女服務員就急不及待催促快啲落單,朋友話諗一諗,女服務員話制作食物要好耐,見佢面黑黑,只有快快點餐。重以為去咗茶餐廳 !20分鐘後餐到,食物質數好普通 😕食到一點零鐘,同一個女服務員又特然將賬單攞嚟,叫我哋埋單。有啲奇怪我都冇話要走 😠不過生日飯唔想朋友掃興,我冇出聲就快快埋單。其中一朋友去了洗手間。唔使5分鐘,同一女侍應又嚟,態度悪劣,直接叫我們離開,有客要我張枱。 我話你哋餐廳好似沒有限用餐時間,而且都要等埋朋友返咗嚟先走得。竟然另一女黑衫職員,走埋嚟對我哋話餐廳要做其他生意 😡 不過其實吧枱係有空位。非常不娛快嘅一餐,永遠不會再去里間日本餐館。今時今日香港有咁樣既員工,真係幫老闆倒米、加埋趕客迫人走👎🏻👎🏻好到冇得頂 !