2022-08-16
放假去赤柱周圍行下,輕輕鬆鬆渡過咗一個下午然後行到去赤柱大街,見到呢間新開張幾個月既泰國餐廳,決定喺呢度食晚飯。因為時間尚早,只不過係18:00,所以仲好清楚見到餐廳外既無敵海景,就算坐室內都個view 都真係幾靚,仲好relax…… 秋冬天唔熱時一定會試下坐室外既座位,感覺應該會更chill。食泰菜指定動作,每次都必定會點冬蔭功湯,細碗份量2個人飲啱啱好,冬蔭功入面有常有既蝦,特別在仲有蜆同藍青口,所以個湯特別鮮甜。香辣澳洲肉眼沙律 - 原本諗住叫個沙律做前菜,上菜後先發現呢個係一個主菜既份量,已切件既肉眼扒足足有一整塊牛扒既份量,沙律菜非常新鮮,配搭酸酸辣辣既泰式汁非常開胃。另外叫左小食串燒牛及豬,燒到好香配沙嗲醬汁好好味,再叫多一個泰式炒河,都係水準之作。成餐晚飯感覺好relax 好嘆,推介給平日返工忙碌、想遠離都市壓力既人士,放假時候黎呢度chill 吓。