2020-05-09
試業約一星期,我呢個咖啡迷當然要黎朝聖下星期五下午約3點左右,係不遠處已經見到人龍,幸好人龍都唔算太長。由於疫情關係,店內限制人數,分批安排進入。等咗半個鐘左右就入得,店外同店內既裝橫都好簡約,blue bottle個logo好搶眼,絕對係打卡位。場內空間唔係好大,上層仲未開放,而左手邊擺放咗Blue bottle既產品(杯、壺、環保袋、咖啡豆),價錢都唔平,所以都係齋睇多其實咖啡款式唔太多,呢個係有佢原因,主要係想人飲到咖啡既「原味道」我點咗杯熱既Latte,個sales問我A同B邊款咖啡豆,但我聽佢講完個英文名都唔識,但佢話有款係招牌咖嘛豆都唔錯;而我先生點咗杯凍既New-Orleans-style;另外杯裝只得一個size。第一啖飲落去係出乎意料既好飲,佢並非大型連鎖店既咖啡會加糖漿或有咖啡糖俾你加,我係飲到咖啡既香、同奶既滑。你唔會飲到苦澀味,所以先唔使加糖。我先生果杯凍咖啡都好好飲,飲到咖啡豆微微果酸味,有少少甜味,非常易入口,兩者都好喜愛以前以為只有小店cafe先可以飲到有水準既咖啡,但而家香港人可以多一個選擇,價錢係比連鎖店貴十幾蚊,(大約$40起)除咗咖啡,仲有茶、有汽
以前以為只有小店cafe先可以飲到有水準既咖啡,但而家香港人可以多一個選擇,價錢係比連鎖店貴十幾蚊,(大約$40起)除咗咖啡,仲有茶、有汽梳打選擇)。今次我地就無試佢其他甜點,但我見好多人揀窩夫。
下次再黎試下其他咖啡同窩夫🧇
一場黎到當然無咁快走,正所謂偷得浮生半日閒,嘆下咖啡,打埋卡先走