2023-03-01
🔷 🦪🎶 ℙ𝕌𝕋𝕀𝔼ℕ - 𝕐𝕦𝕖𝕟 𝕃𝕠𝕟𝕘〰️ 元朗真係好多好東西吃,屋企有長輩特別愛食莆田福建菜,所以都變成屋企人的私人飯堂😂 今日難得有一個海蠣愛好者話陪我食,就算環排幾耐隊都要食😂〰️ 莆田餐廳內環境都好大好舒服,同隔離枱都有適當距離,可以有一個舒服環境享受美食,望到佢地餐牌張張相都影得好靚🥰 每一都好吸引呢😝🍽 🔹洋白菜入座就會有的開胃小菜🎉既酸酸又爽口,口感好特別無草青味,還有幾粒花生同蔥配搭為呢一餐大餐,揭起一個美好的序幕➰🔹福建海蠣🦪煎睇到隔籬枱食呢碟都忍唔住心心眼要試下 沒想到成碟都有海蠣🦪的蹤影,海蠣份量很多,最重要味道鮮甜,而且蛋煎得好香口另外都有一小碟酸辣醬,帶點檸檬的香氣。當海蠣🦪煎點酸辣醬,除了提升味道之外,還可以減少油膩感,可以輕鬆地吃了一整碟😂🔅酸辣醬是精髓,我哋2個都推介😎🔹鹹香桂花魚係我每次去食莆田必點的菜式🥰桂花魚皮表面上用了花椒調味,食每一啖除了有花椒香氣,還帶點鹹香的味道。桂花魚啖啖肉,即使掛住影相凍了,味道仍然好好食😂🔆 一上枱食,脆卜卜的皮會更正🥰🔹跳跳魚撞豆腐(例)跳跳魚係我第一次食🤣食每一條魚嘅時候都啖啖肉,肉質細嫩,而且骨和魚肉之間都容
🎶 ℙ𝕌𝕋𝕀𝔼ℕ - 𝕐𝕦𝕖𝕟 𝕃𝕠𝕟𝕘
今日難得有一個海蠣愛好者話陪我食,就算環排幾耐隊都要食😂
🍽
🔹洋白菜
入座就會有的開胃小菜🎉
既酸酸又爽口,口感好特別
無草青味,還有幾粒花生同蔥配搭
為呢一餐大餐,揭起一個美好的序幕
🔹福建海蠣🦪煎
睇到隔籬枱食呢碟都忍唔住心心眼要試下
另外都有一小碟酸辣醬,帶點檸檬的香氣。
🔅酸辣醬是精髓,我哋2個都推介😎
🔹鹹香桂花魚
係我每次去食莆田必點的菜式🥰
🔆 一上枱食,脆卜卜的皮會更正🥰
🔹跳跳魚撞豆腐(例)
跳跳魚係我第一次食🤣
食每一條魚嘅時候都啖啖肉,肉質細嫩,而且骨和魚肉之間都容易分開
湯聞落去好香,每一啖都係有鮮甜嘅味道,芋頭可以令湯味道昇華
加上有芫荽 可以完全僻走魚嘅腥味
朋友怕魚腥味,但都忍唔住要讚讚呢個湯好好飲👍
再配以會完美地吸收魚湯精華的豆腐,完美的配搭💙
⚠️要小心跳跳魚的魚骨,因為比較幼小
➰
🔹興化炒米粉(例 )
我自己本人最鍾意淨係食好幼嘅米粉,米粉好幼滑有米香,但最特別之處是雖然每一條米粉都是比較幼細,但不會輕易斷開,每一啖都有口感😘
🔜
配料豐富,當中包括瘦肉絲,蝦仁,干貝,蟶子豆卜等
經店員介紹才知道,廚師的工作都不簡單,要準備10多種配料之外,還要以上等濃湯燜炒,每一條米粉都完全吸收了上湯和配料的鮮美,難怪幾乎每一枱都必點的菜式之一😊
🔹薄荷琵琶凍
食完香可食物,當然要食潤喉嘅甜品
薄荷琵琶凍,聞落去有香濃薄荷香氣,琵琶鮮嫩多汁,和冰冰的口感似冰粉的中藥枇杷膏很夾,很特別。加上有含豐富膳食纖維和蛋白質的奇亞籽,令整道甜品營養價值更豐富。
🔹桂花燉雪梨🍐
每個女仔都好想皮膚靚靚,包括我哋
所以我哋就揀咗呢一個桂花燉雪梨作為今餐完美的句號
已經去芯的雪梨🍐原隻上枱,外表吸引,
糖水有雪耳,桂花和陳皮絲,忍不及待先嚐一口糖水,先有清甜的桂花味,然後慢慢滲出陳皮香氣。雖然雪梨燉至透心,但質感並非爛蓉蓉,還保留了雪梨的口感。
🔍 題外話
員工超級有禮貌,我們吃飯當日係週末,人流超多,佢地每一個都好忙,但都可以好有耐性同我哋介紹和服務,真係要讚揚呢💙💙
📌 莆田 (形點)
📍 元朗元龍街9號形點一期2樓2040號舖