2017-09-18 92 views
之前朋友帶我嚟Seoulmate追雲,<<雲下的泡菜炒飯>>係呢度出名「名物」,一舊雲造型嘅蛋白梳乎厘包住泡菜炒飯,因為外型吸引,大家紛紛前嚟打咭影相。既然一舊雲整得鹹食,仲咁受歡迎,點解唔整多款一舊雲甜品呢? 火焰一舊雲相信會更受歡迎。食過一次呢舊雲,今次暫且將佢拋諸腦後,試吓其他嘢食~另一個再嚟食嘅原因,係呢度坐得幾舒服,空間感大,最緊要係冇限時,可以傾住計慢慢食。可惜得兩個人,如果一大班人可以坐vip房,開心好多!嘢飲今次叫左綠茶拿鐵烤自家製棉花糖$54,一上枱當然要先影張相呃吓like!上面係微微燒焦嘅棉花糖。先嚟一啖棉花糖,好sweet~~下面嘅綠茶拿鐵就好香滑,濃而不甜,同棉花糖攪勻佢嚟飲,甜度就啱啱好,perfect!芒果阿根廷青醬牛扒配風味磨菇和沙律12安士$268,呢個好好食!份量都幾大份。肉質紅嫩,一入口就好香牛味,啲油脂咇晒出嚟。風味磨菇其實係雜菇嚟,落左牛油焗,好食! 而沙律個汁係柚子汁,清新柚子香味,但唔會有甜味,呢個我好欣賞!醬料有兩款,上面係好酸好開胃嘅醬料,入面有粒粒藜麥,口感好得意,呢個醬第一次食,好特色。下面係芒果醬,

可惜得兩個人,如果一大班人可以坐vip房,開心好多!

綠茶拿鐵烤自家製棉花糖
上面係微微燒焦嘅棉花糖。

先嚟一啖棉花糖,好sweet~~

芒果阿根廷青醬牛扒配風味磨菇和沙律12安士

份量都幾大份。
肉質紅嫩,一入口就好香牛味,啲油脂咇晒出嚟。

醬料有兩款,上面係好酸好開胃嘅醬料,入面有粒粒藜麥,口感好得意,呢個醬第一次食,好特色。下面係芒果醬,味道較淡,但又幾襯牛肉味,蘸嚟食感覺會冇咁膩。

雞扒加雞柔骨和烤菠蘿柚子漢堡配炸甜薯條$92,有好多即炸嘅蕃薯條,外鹹內甜幾特別

雞扒加雞柔骨和烤菠蘿柚子漢堡配炸甜薯條
個漢堡都好高,入面有兩片燒烤菠蘿。
漢堡餡係雞扒加雞柔骨,但啲雞柔骨好大粒同埋較硬,有啲難咬,如果切碎啲會好啲!

Juhee's心太軟雪糕筒系列 朱古力或紅絲絨朱古力$48,我揀左紅絲絨朱古力味。叫之前問左店員係乜,韓籍店員用英文話cone入面係lava cake。心太軟,我從來都唔放過!
嚟到係咁樣。
Juhee's心太軟雪糕筒系列-紅絲絨朱古力

面頭係忌廉,入面係紅色朱古力漿。但就冇cake,唔知原本設計係咁,定焗得未夠時間,失望。
朱古力漿朱古力味唔濃,而且因為全漿狀,朋友笑我食到成口血咁~ 而家係農曆七月,真係「應節」...

臨走時見到呢個牌,Good night  서울메이트 ! 期望下次嚟會推出<<火焰一舊雲甜品>>!

Type of Meal
Dinner