2024-09-05
是咁的,呢間店因為有個網紅介紹過,加上係一位日本廚師主理,已經符合左必試嘅條件。好啦,去 try try 啦!貝丸(海鮮豚骨)🍜香味 (4/5) - 夠香,海水味嘅味道撲鼻而來麵條 (3/5) - 佢有得揀細麵定太麵,我揀左幼。麵本身都 ok, 明顯係用左全粒粉嘅小麥粉去造,吸湯能力強。湯頭 (1/5) - 一個字,差,兩個字,好差,三個字,好叉差。我叫嘅係貝丸,佢比人選三種口味,醬油味,鹽味,同蝦味,我就揀左鹽味,因為我以為,貝類配鹽味最理想,貝嘅味道易比醬油同蝦味蓋過左。基本上,一啖入口,feel到嘅只有兩樣野,一,太死鹹,二,除左鹹味,就只有豬骨味,完全冇加入貝湯。簡單講,佢係將海鮮直接於碗麵上面,再加過量嘅鹽調味。個麵本身真係好盡責,一路吸湯,食到臨尾,個麵鹹到一個點,令到我有生以來,第一次食拉麵食到尾會有抗拒感,食唔晒收場。配料 (4.5/5) - 主角,應該叫做沙白,味道非常鮮甜,似係蒸熟去保留鮮味。第二主角我認為係塊豬叉燒。應該係豬肩肉或梅花肉,薄切,口感爽。最驚喜係,佢有陣西班牙火腿嘅風味,明顯地有特別處理過。其他配料呢,中規中矩啦 。餃子方面,個網紅聲稱話好好食,食落
貝丸(海鮮豚骨)🍜
香味 (4/5) - 夠香,海水味嘅味道撲鼻而來
餃子方面,個網紅聲稱話好好食,食落,又係一般。
整體 - 不推薦
其實,呢款麵係有記憶點,沙白同豬叉燒令人印象深刻,不過個湯真心太鹹,個層次亦好單薄。所以,如果你唔怕吃重鹹,都可以一試。
Other Info. :
我明白香港地寸金尺土租金貴,不過呢間店d bar枱位真係前所未見咁窄,而且淺,我只係叫左兩樣野,跟左個碗裝d殼,個 bar 枱已經過滿左,連杯水都放唔落。