2013-09-25 629 views
繼上次去咗九龍灣嘅「Ramen Champion」後,今次就同朋友嚟翻比九龍灣更早開嘅佐敦店,同九龍灣一樣入面都係有好幾家唔同從日本而來嘅拉面店,每家都各有唔同特色嘅拉面,今次我試嘅就係「北海道毘沙門零」。同樣一入場時工作人員會先比一張電子卡,然後就可以用佢去叫嘢食。綠茶 係自己去水吧到拎,場內亦有免費Wifi供應,不過當時我連線後上唔到網。購買後唔使企係到等,翻去坐著等「Call機仔」響就拎得,正!札幌味噌特製拉麵 $88 配料好多,面層有大量粟米、荀條同芽菜,叉燒份量都絕唔孤寒,有成4塊,雖然張相睇唔到,但其實仲有半隻半熟蛋。湯頭濃稠,入口有濃郁味噌味,不過食得耐就覺得略咸。麵條係普通直身麵略帶曲,比較硬身,算係煙韌,不過掛湯能力一般,整體麵條質素普通,但肯定唔係幾間中最差。叉燒唔係常見嘅圓卷型,改用直身叉燒,邊位燒得帶點焦,肥脂偏少一點,所以食起嚟有啲硬同乾,味道都比較淡。荀條 $10 半熟蛋 $10 特色明太子煎餃 $38因為之前係「Ramen Champion」食過其他拉面鋪,唔少拉面都係無荀條同半熟蛋,所以今次就另外追加咗,點知聰明反被聰明誤,原來個面係包埋。荀條質素唔錯,

札幌味噌特製拉麵 $88

荀條 $10 半熟蛋 $10 特色明太子煎餃 $38

荀條質素唔錯,好濃嘅荀味,而且無咩渣。反而半熟蛋真係失色咗少少。不過最失望嘅都係「特色明太子煎餃」,雖然煎得底皮香脆,個樣幾靚,不過味道一般,明太子醬汁無想像中好味,比起上次我係「無限大」食嘅煎餃大為失色。

因為覺得自己叫嘅好一般,所以見到朋友喺「超男」叫嘅沾麵就好想食,成程望著佢!
2013-08-17