2019-03-04
今日同外甥女行崇光百貨,佢突然間要買零食,見到龍島出左一系列可愛公仔、emoji巧克力, 佢就摟住叫我買俾佢食。身為阿姨既我就送咗一盒12粒巧克力俾佢同佢家人開心share 。而我自己就買咗一盒「茶餐廳曲奇」$108 一盒有16片不同味道嘅曲奇,以茶餐廳食物作藍本,創意十足,每一片曲奇獨立包裝,以充滿本土情懷的包裝,港式茶餐廳的特色又怎可缺少懷舊紙皮石圖案,設計相當貼地。味道分別有「菠蘿油、紅豆冰、凍檸檬茶、薑檸樂、鮮蝦雲吞麵、豉椒」等。總括所有曲奇沒有一般的油膩感,因為牛油味較輕手,但亦不減曲奇的鬆脆口感。甜曲奇-我最喜歡紅豆冰像真度十足,而且有粒粒咬口的紅豆粒和香甜牛奶香。咸曲奇-起初仲怕味道會有點突兀, 但原來係我唸多左,而且比想像中更加好味,小小咸多多脆就係呢重感覺啦,如果大家好似我一樣未食過鹹就一定要試吓。粒粒精緻可愛的巧克力味道也各不同 榛子脆米巧克力 (小熊)小紅莓棉花糖巧克力(蘑菇)士多啤梨玫瑰花巧克力 (玖瑰花)士多啤梨軟心巧克力 (面豬仔)橙皮焦糖薄脆巧克力$20 (肥豬) 脆米巧克力 (emoji) 芒果啫喱巧克力 (鴨仔)外甥女賜我三粒品嚐 我㨂左「榛子脆米巧克
而我自己就買咗一盒「茶餐廳曲奇」$108
如果大家好似我一樣未食過鹹就一定要試吓。
粒粒精緻可愛的巧克力味道也各不同
榛子脆米巧克力 (小熊)
小紅莓棉花糖巧克力(蘑菇)
士多啤梨玫瑰花巧克力 (玖瑰花)
士多啤梨軟心巧克力 (面豬仔)
橙皮焦糖薄脆巧克力$20 (肥豬)
脆米巧克力 (emoji)
芒果啫喱巧克力 (鴨仔)
外甥女賜我三粒品嚐
我㨂左「榛子脆米巧克力- 小熊」 、「小紅莓棉花糖巧克力-蘑菇」、脆米巧克力 (emoji)
「小熊」巧克力質感細膩幼滑混合了香脆的榛子粒,口感豐富亦富層次。
(emoji)很可愛的心心眼,以牛奶巧克力為主調,內裡是脆米,甜度沒有一般的巧克力高,感覺冇溜,可以吃多幾粒 。
「蘑菇」同樣牛奶朱巧克力,但夾著口感煙靭的棉花糖,層次感亦較豐富,最得我歡心。