2018-09-19 333 views
最近同一個食素的同事去食飯,所以一定要揾一些食素的餐廳,上網揾就揾到其中一間樸生上素,所以就去左食。地點係青衣城都方便易揾,餐廳以半自助形式運作,即係先揀一個素主食,再自助任食沙律、前菜、甜品、火鍋、飲品、湯同紫菜伴飯。主食有三款,會定期轉餐牌,我揀左芝士豆腐漢堡,上碟時見到都幾大份,基本上要分開先食到,味道都不錯,我比較鍾意個豆腐,都幾入味。其實食完個漢堡都已經半飽,再去睇下自助吧有咩食。我揀左凱撒沙律、羽衣甘藍紫薯沙律、焗南瓜、青瓜同蓮藕。凱撒沙律個麵包粒比較淋,而紫薯沙律味道不太夾,紫薯粒好食,但核桃就可能吸收左沙律水份,變得無咁好食,覺得啲沙律比較普通,食完一次就未必想再夾。焗南瓜都ok的,真係有整到佢入味,同南瓜夠淋,唔錯。青瓜就無咩特別,因為佢只係切左一舊青瓜加沙律醬。蓮藕食完有再食多次,因為佢加左一些好似糖醬來煮,甜甜幾,幾特別。熱食有幾款可以揀,可以食自助火鍋,主要淥菇、年糕同素腸,湯底有清湯同泡菜湯。仲有紫菜伴飯,自選配料自己伴。最後仲有杞子南瓜粥同泡菜番茄湯,南瓜粥就好似湯咁,夠濃同稠,用嚟食火鍋都幾好味。飲品凍飲就有柚子茶同粟米茶,熱就有蘋果同薑選擇,要自己沖。甜
最近同一個食素的同事去食飯,所以一定要揾一些食素的餐廳,上網揾就揾到其中一間樸生上素,所以就去左食。地點係青衣城都方便易揾,餐廳以半自助形式運作,即係先揀一個素主食,再自助任食沙律、前菜、甜品火鍋、飲品、湯同紫菜伴飯。

芝士豆腐漢堡

自選菜

火鍋
泡菜蕃茄湯

南瓜粥+菇
飲品凍飲就有柚子茶同粟米茶,熱就有蘋果同薑選擇,要自己沖。甜品就有豆腐花、蛋撻、朱古力撻同芝士蛋糕。

豆腐花都好滑,要咩配料又係自己揀,我就揀返最經典的黃糖了。
豆腐花

蛋撻味道一般,未必令人有翻食的感覺。芝士蛋糕就都係正常口味,不過不失。但係朱古力撻就相對好食,朱古力慕絲又不會太甜,所以比較恰到好處,如果唔係太飽,佢絕對係翻食之選。
甜品

總括自助吧食物睇落顏色豐富,但款式其實不多,不過連同主菜味道不過不失,都係一個唔錯的素食選擇。