平日星期三晚來到Yayakiya, 已經有好多西裝友OL三五知已來吃, 又更多的來飲下酒..所以當然我地都要啤一啤佢, Draft Kirin 500ml (HK65), 好正, 麥味好重的啤酒!見到餐牌有四款不同種的生蠔, 又有不同的食法, 在店員的建議下我就叫了生食赤崎(HKD68一隻), 及shoot 厚岸 (HKD62一隻), 上桌時賣相好吸引呢, 不知味道如何呢?店員知我喜歡較爽口味濃的生蠔, 這個赤崎salty 之餘都非常x1000 鮮味, Oishi ~~~~另外厚岸就用shoot 來配搭, 用一個小杯, 配上酸酸辣辣的汁來食厚岸, 好特別, 不過論鮮味我還是喜歡赤崎多一點.喜之次一夜干(HKD150), 店員解釋是將這魚風乾一夜 (怪不得叫一夜干), 再煮來吃, 而這個風乾魚口感肉質比較厚實, 唔會話肉質鬆散, ‘霉’的感覺.自家製和風芝士(HKD28), 好有驚喜, 芝士味淡淡的, 但好creamy 好似食緊好滑好滑的雪糕, 而好有質感, 綿綿的呢…串燒帶子蛋黃醬(HKD48), 帶子size 都ok, (比五蚊銀大多3分1多), 加蛋黃醬, 不錯啊串燒鵝肝 (HKD
串燒鵝肝 (HKD58), 外面是煙肉, 裏面包住鵝干粒, 外脆而裹面一咬D 鵝干汁 ‘Bee’ 哂出來, 好味(不過如果鵝肝再大粒D 就好啦~~)
軟殼蝦卷(HKD90), 牛油果三文魚卷(HKD66), 軟殼蝦炸得香脆, 而三文魚新鮮之餘加上牛油果層次更豐富
A4鹿兒島和牛串(HKD78) 同雞軟骨串(HK25), 一啖啤酒, 一口咬和牛串同雞軟骨串, 人生一大樂事也.
不過另一驚喜是這個和牛橫膈膜嫩肉串( HK78), 燒醬汁香濃之餘, 牛橫膈膜口感爽口之餘嫩肉汁充滿口腔內, 好有層次感!
最後當然要來個甜品綠茶麻糬 (HKD28)來結束這餐啦~
差不多HKD1000 兩個人, 下次再可以叫埋姊妹來啤一啤減壓先…
2015-11-25
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
  • 牛橫膈膜嫩肉串
  • 自家製和風芝士