2019-02-28 1130 views
又到星期五,呢個星期真係過得好痛苦,工作量之大好似過咗一個世紀咁耐☠️ 正所謂吃得苦中苦 方為人上人,食得辣嘅人其實都係人上人😄要知道辣味都有分好多種,當中四川一定係麻辣界嘅表表者。是晚專程去到觀塘工廈搵食,尋尋覓覓就搵到川味港私房菜,一間對辣很有堅持嘅有heart餐館🤩位置比較隔涉,去到13樓仲要行一層樓梯先到。雖然難搵,但8點半嘅川味港依然坐滿人,普遍都係一大班人黎,都係嘅,中菜多d人share可以叫多幾樣黎試丫嘛🌝果然係辣味專家,聽店員講原來餐廳所有香料都專程由四川採購,保證風味十足👍🏻👍🏻辣子田雞,辣子雞丁就食得多,田雞倒是第一次,不過辣先係主角,辣得好過癮,不禁令我諗起上海食過好大隻嘅King Size田雞🙊酸辣炒花菜🥦又係另一種層次嘅辣。酸同麻嘅比例掌控好考功夫,加上要同健康嘅蔬菜一齊煮,絕對考驗廚師嘅功架👅 唔會炒完好似油浸咁,香口爽脆,食到lamlam脷!炒回鍋肉同泡椒牛肉就最啱食肉獸,我地食到清碟,又要跑多幾個圈先得掂嚕🥳今晚試咗好多種辣椒嘅煮法🌶️再以唔同主菜嘅配搭,帶來驚喜!果然私房菜成日比人覺得好神秘,因為未上枱你都未必知今日㕑師推介是什麼的呢🤗

2019-02-22
Type of Meal