2017-06-11
大熱天時行過雪糕店,不過A姐今日唔係太方便,所以有得睇無得食;1個月後,A姐又行過雪糕店,但今日都係唔方便,所以有得睇無得食。唔知大家覺唔覺,平時好人好者,好似唔會見到雪糕店,但當你個日唔方便,肚痛都不得了,雪糕店好似總係會喺你隔離出現。特別係近年,多咗好多高質,聲稱係用純果汁或新鮮生果制成嘅雪糕雪條,望住唔多顏色唔同種類嘅雪條,真係好吸引呀!呢間喺中環IFC嘅Grom,聽講係意大利名牌,真係唔方便都忍唔住要試試喇!店入面嘅原材料、製作機器、器皿等,都係由意大利入口,再喺旁邊嘅「實驗室」即場新鮮製作,無防腐劑、無色素,完全係100%純天然㗎,所以越食越健康啦。而口味方面,每個月都會變,所以我一定要就啱方便嘅日子,每個月都要嚟試晒唔同嘅口味。士多啤梨雪條 Ghiacciolo:呢條Ghiacciolo酸酸甜甜,好清新呀!最重要係,真係用上新鮮生果,味道唔會話好假,而且冰感十足,立即降溫呀!意大利雪糕 Gelato:至於雪糕Gelato我哋選擇咗芒果同啤梨口味,因為用上新鮮水果,所以食落非常creamy,但又唔會溜,而且仲見到一粒粒嘅啤梨核,真係好真實,好有口感呀!