2022-02-18
入到長洲唔好淨係食例牌野都要試新野系列我經過嘅時間撞正午餐時間,餐廳坐滿人,但見到佢好似幾好食等咗大概5分鐘左右就有位。佢呢度係先落單俾錢有人送餐俾你,cafe唔算好大, 但有室外同埋室內坐,當天我就坐咗喺室外,感覺舒服啲。而餐具同埋水就係自助嘅,樂園單之後隔離有得拎。牛油果醬蟹肉焗薯 $138同朋友都係牛油果愛好者,突然間諗起睇咗一篇文章表示食牛油果會令皮膚更年輕,所以唔使認老住☺️當你以為一個焗薯要呢個價錢好貴,其實佢裏面仲配左煙肉,香腸,炒蛋,羅勒醬焗蕃茄,酸種麵包同沙律。簡直係All day breakfast,但係其實佢真係有正宗嘅All day breakfast 食架。其實我見到好多人食呢個,同埋上網睇呢個都係推介,再加上自己好鍾意食牛油果所以叫。無論賣相定係未到我想講好出色,係我有史以來喺香港食過最好食嘅all day breakfast,同最好食嘅焗薯。首先酸種麵包配有牛油,麵包好脆。炒蛋如果轉滑蛋我會覺得更出色,但係炒蛋都唔差,睇得出佢係用靚蛋,份量都幾多。煙肉佢唔會整到好硬,可以接受。蕃茄好新鮮好juicy,上面有百里香同芝士,放落口爆汁。沙律菜配左紅菜頭,酸酸地嘅
牛油果醬蟹肉焗薯 $138
首先酸種麵包配有牛油,麵包好脆。炒蛋如果轉滑蛋我會覺得更出色,但係炒蛋都唔差,睇得出佢係用靚蛋,份量都幾多。煙肉佢唔會整到好硬,可以接受。蕃茄好新鮮好juicy,上面有百里香同芝士,放落口爆汁。沙律菜配左紅菜頭,酸酸地嘅感覺幾好,反而好開胃。焗薯係一般嘅焗薯,平時我哋食佢就喺上面放啲配料,而今次食覺得出色嘅原因係佢做到好似讓薯蓉咁,好花心機❤️ 因為咁食落去唔會話好硬,更加容易食我同埋口感都更加好,叫得牛油果蟹肉,佢有牛油果又有蟹肉,係真蟹肉,點解咁講,因為真係食到平時蟹腳中間唔食得嗰啲,即係證明又係人手野,到底佢哋要花幾多心機,但真係好出色,呢個價錢真係平民價,嚟到長洲唔使淨係食糯米糍同魚蛋啦
Black魚仔竹炭漢堡 $72
魚仔食魚仔🤣魚仔係長洲特產,其實真係第一次食漢堡有魚仔,幾特別幾新奇,估佢唔到又真係夾到,再配左啲炸蒜,令到個漢堡好香。漢堡肉粒粒分明,唔過熟而且食到而家製嘅肉粒口感,即係又係心機嘢自己整,到底呢間餐廳幾有愛❤️
漢堡仲配咗薯條🍟
薯條份量都幾多,仲要係粗薯條,食落去似係自家制,花咁多心機我真係諗唔到咩原因唔幫襯,咁有愛嘅一間餐廳,極討我歡心,唔好以為你啲心機嘢樂園單之後好耐先食到,等嘅時間都唔算耐,真係同平時食Cafe差唔多時間。最緊要出面要食到呢啲心機高質漢堡餐真係一定唔止呢個價錢,佢哋真係好平民。
如果唔想食薯條仲可以加$8轉返薯條或者加$10轉沙律菜。
蜜糖芥茉脆條 $30
店員同我哋講清楚係送走小食驚我哋落錯,雖然我哋冇叫酒,但係我本身好鍾意食所以叫🤣
整體來講下次如果嚟長洲我會再幫襯,因為真係好有愛好有心機嘅一間小店,而且可以坐低慢慢食,享受一下喺長洲嘅慢活,感覺好chill