2023-05-08
之前係IG見有人推介呢間餐廳,咁岩朋友生日,佢request要打邊爐,於是就帶左佢黎呢間度慶祝。呢度無論係裝修,用具定係擺盤都勁打卡able, 黎慶祝特別日子都勁有face~一開始落左單之後就有職員捧左一大盤醬料材料黎,除左平時好common嘅材料之外,仲有好少見嘅洋蔥同埋芝麻,耳目一新呢度好似比較多人推介食內臟,咁岩我朋友都係一個好鐘意食內臟嘅人,見佢呢度提供咁多款嘅內臟我地都叫左唔少黎試下。內臟嘅部份我地叫左豬潤,豬肚,鵝腸,同埋比較少見嘅粉腸黎試。粉腸我真係成世人第一次食,但朋友極度推介。食落嘅口感都幾特別,外面煙煙韌韌,但咬到入面又有少少豬潤個種比較淋身嘅口感,都值得試下~豬潤非常新鮮,切得厚薄適中,爽口得黎內裡又有D軟淋淋。不過咁多內臟黎講我都係最鐘意食鵝腸,爽口又掛汁,打邊爐食最過癮!湯底方面我地叫嘅係鮮茄雜菜湯,雖然個人黎講打邊爐係比較鐘意食D濃味D嘅湯底,但朋友話太濃味會蓋過左內臟嘅香味,佢生日佢話事啦~但個湯嘅蕃茄味都出,唔會感覺太單調打邊爐嘅重點之一就係牛肉,所以我地叫左一份鮮牛肉,估唔到細份嘅份量都唔少,其實3-4人食都冇問題! 2個人食食到捧住個肚走! 由個色澤
一開始落左單之後就有職員捧左一大盤醬料材料黎,除左平時好common嘅材料之外,仲有好少見嘅洋蔥同埋芝麻,耳目一新 呢度好似比較多人推介食內臟,咁岩我朋友都係一個好鐘意食內臟嘅人,見佢呢度提供咁多款嘅內臟我地都叫左唔少黎試下。 內臟嘅部份我地叫左豬潤,豬肚,鵝腸,同埋比較少見嘅粉腸黎試。粉腸我真係成世人第一次食,但朋友極度推介。食落嘅口感都幾特別,外面煙煙韌韌,但咬到入面又有少少豬潤個種比較淋身嘅口感,都值得試下~ 豬潤非常新鮮,切得厚薄適中,爽口得黎內裡又有D軟淋淋。不過咁多內臟黎講我都係最鐘意食鵝腸,爽口又掛汁,打邊爐食最過癮!
打邊爐嘅重點之一就係牛肉,所以我地叫左一份鮮牛肉,估唔到細份嘅份量都唔少,其實3-4人食都冇問題! 2個人食食到捧住個肚走! 由個色澤睇黎出D牛肉真係好新鮮, 雖然佢瘦肉偏多但食落一D都唔鞋,牛味都好香濃,非常抵食! 另外再叫左個日本黑豚肉,肥瘦均勻,煮完一D都唔鞋,豬肉味相對就冇牛味咁出
另外叫左三拼丸,有黑松露豬肉丸,金沙牛丸同柚子墨魚3款手打丸。色澤非常靚,口感都好爽口彈牙,不過幾款丸嘅特別口味都唔係好出到,如果黑松露同柚子嘅味道可以更加突出到的話就會更好
唐生菜都好新鮮,不過份量就可以再多少少