2017-03-15
西灣河呢區要食雞蛋仔或格仔餅,通常走太安樓,但那2間已今非昔比,質素極跌,已經列入黑名單久矣!除非行去筲箕灣,今天行過,見平日很多學生哥及媽媽幫襯,人氣幾好,剛巧末到放學時間,又好似剛開門做手意,一於試下個格仔餅。雞蛋仔$14,格仔餅$16,價錢好公道,仲要即叫即做,auntie氣定神閒好幽雅做格仔餅,其間都有數個相信是附近學生哥丶OL買魚旦丶撈面之類的小食,auntie將個格仔餅拎起,點知成塊跌左落地。。。她執起呆了幾秒望住我,問「吾好意思,整過塊比你呀?」auntie應該你第一次失手,尷尷尬尬吾知點算,我心想緊係整過塊,難道要番呢塊?基於auntie好好禮貌,我連忙話吾緊要吾緊要,好呀,你整呀,我等得。話末講完,後面老細走上前,再講吾好意思,親手整過塊,格仔餅末食,街坊溫情禮貌已好抵讚。好快格仔餅到手,熱辣辣好窩心,格仔餅厚身,醬料滿溢,一啖咬落去,超豐富有層次,格仔餅外表微脆,內裡鬆軟,有花生芝麻油香丶奶的甜香丶及粗粒花生的脆感咬口,由於格仔餅比一般大份,女仕可能要分享,否則偶然當正餐,可以省下午飯。$16超水準格仔餅,令人滿足。