2018-10-03
今晚早收工,特登嚟到位於上環嘅蟹道野田食晚餐!餐廳非常有心思,店舖外有隻大大嘅蟹係度,一眼就知佢係主打蟹料理嘅餐廳🤤🤤 既然嚟食好野,就揀個蟹道omakase🦀🦀 師傅會先比你睇下d新鮮生猛嘅海鮮🦑🦐🦀 頭盤係海膽魚籽苦瓜啫喱🦀 海膽十分鮮甜,中和左底嘅苦瓜jelly澀味,好開胃清新!之後係刺身三食,其實係有一隻大大生蠔!非常厚實,食落口感豐富,好滿足🎩 蟹肉刺身第一次食,肉質比較淋,好甜ge🦀🦀 熟食第一款係長腳蟹🦀🦀好大盤師傅仲要開哂款已經,方便我呢d懶人👅👅蟹肉肉質彈牙,點小小醬汁更可豐富味道😽 之後係天婦羅🍤炸龍蝦就一定好食!但更出色係個南瓜,甜得不得了,非常糯口👅👅 接住就係最愛嘅蟹膏蟹肉啦👄👄撈好之後食好creamy very rich! 配上小小個海草,酸酸地,口感一流👨🏻🍳 煙燻魚腩好香煙薰味,好惹味。魚肉燒得剛好,魚油依然保持住,食落肉質嫩滑❤️ 重頭戲係蟹羔蟹肉魚子撈飯!一定要食,每啖都有魚子同新鮮蟹肉,食完滿足到爆:-D 最後更有沖繩蜜瓜做甜品,非常清甜可口,底有酸酸甜甜嘅jelly🤤🤤 呢餐真係好滿意,記得要嚟最好先book位呀🐿🐿
既然嚟食好野,就揀個蟹道omakase🦀🦀
師傅會先比你睇下d新鮮生猛嘅海鮮🦑🦐🦀