2018-02-06
試新餐廳,一般都會擔心食物質素,又或者害怕營業初期,運作上會否混亂。但是「老爺廚房」,雖然開業不久,卻能給予食客10萬個放心!無論食物款式、味道、環境氣氛及服務態度等,都屬於水準之上,值得推介!我哋一行九人用餐(七大兩細) ,總共點了八款食物。先講頭盤,餐湯醒胃,配上黑松露蒜蓉包及腸粉天婦羅,令食客有多重選擇,安排貼心!另外,我們在訂位時,已經請餐廳預留招牌菜:「斧頭扒」、「黃金大蝦天使麵」以及「海南雞飯」。「斧頭扒」分量十足,肉質鮮嫩多汁,配上秘製醬汁或芥末,同樣美味。「黃金大蝦天使麪」蝦肉爽脆,鹹蛋黃香滑惹味,配上香脆天使面,令我哋忍唔住一再encore ! 「炸鹹豬手」外皮鬆脆,肉帶咸香,再配上烤蔬菜及炸薯角,單點已經非常夠飽!「海南雞飯」雞皮彈牙、雞肉嫩滑、備有三款醬汁選擇,配埋香味濃郁的油飯,好正!如果喜歡蔬菜的話,「千層茄子」亦是心水推介。特別欣賞廚師把番茄厚切,令口感混合起來更加豐富,值得一讚!「黑松露醬菠菜雲吞」煮起來的醬汁,十分creamy,亦是中規中矩之選。「老爺秘製咖喱煲仔飯」亦係另一個鎮店之寶。本身咖喱味已經非常香濃,再配上香脆飯焦,非常惹味!尤其冬天時候,嘆返
黃大蝦天使麪
黑松露菠菜雲吞
老爺咖喱煲仔飯
烤鹹豬手
super lady m
「老爺秘製咖喱煲仔飯」亦係另一個鎮店之寶。本身咖喱味已經非常香濃,再配上香脆飯焦,非常惹味!尤其冬天時候,嘆返個熱辣辣、香噴噴的煲仔飯,極之幸福!
最後,特別欣賞飯後甜品「super lady M」!賣相精緻之餘,肉眼所見餅身超過三十層,完全屬於心機之作!加上甜品由廚師每日視乎食材炮製,今趟有幸能夠試到這個千層蛋糕,實在大大大滿足!
同行所有家人對於這頓晚餐都表示非常滿意!個人極之推介「老爺廚房」,希望日後都能夠保持水準,相信必定成為日後經常幫襯既心水食堂!