2020-05-27 39 views
自己一向都好鍾意食日本拉麵,我特別重視個湯底。朋友介紹呢間餐廳,有隻拉麵,叫雞白湯拉麵,$138,係用雞熬湯,仲要熬好多個鐘頭,先出嘅奶白色濃厚雞湯,再配上超好食嘅拉麵。所以決定一試。我一入到去嘅時候,天氣太熱,所以先叫咗支啤酒嚟涼一涼,呢支啤酒係用赤米釀出來,唔苦,好重米香味,再加上超冰凍,係幾正,$48。之後就係叫咗個雞白湯拉麵🍜,鮮炸長條型嘅係牛蒡,店員一再提醒我一定要連埋拉麵一齊食,仲要唔好浸落湯,先食到佢嘅質感同埋原汁原味。咬落去嘅時候勁脆,而且牛蒡味都好香。之後就係佢啲拉麵,稍稍硬身,質感頗佳,再連埋雞白湯一齊食,真係好正。個雞湯除咗有好濃厚嘅雞味之外,仲有就係好Creamy。之後我再叫咗個鰻魚串,鰻魚燒得好香,皮脆,熱辣辣,好正。尤其是係連埋酒,一齊食。最後餐廳送咗個甜品俾我,係抹茶厥餅,抹茶味好香,而且都好冰凍,作為一個小完結,係幾好嘅。

咬落去嘅時候勁脆,而且牛蒡味都好香。

2020-05-25
$200 (Dinner)