2017-11-13
今日同太太有嘢做要去沙田,辦完要事之後喺沙田附近一帶行街,睇下諗住搵咩特色野食。跟住見到有人話喺沙田圍近住河畔花園,有間叫“叉燒大王“的舖頭,啲人講到好好味呀,所以就同太太入去試試,睇下係咪真係咁好食。當時大概晚上七點,見到間舖門外已經大排長龍。再行近d睇,間舖有兩部分,一部分就係燒味部(專做外賣)大排長龍,而另一部分係餐廳(堂食)都係大排長龍,呢間舖好特別,門外擺放了一部機俾人拿攞籌。雖然門外等嘅人多,但眼見客人流轉都好快,好彩得了15分鐘就有位了 。我哋見難得一場嚟到,點都要試下入佢嘅叉燒, 睇下係咪咁好食好啦。入正題呢次我地點了薑汁炒芥蘭,一份叉燒例牌,蒸貴妃蚌,半隻頭抽雞。主角例牌叉燒一份佢份叉燒上枱時,我哋就首先睇下佢嘅外表同人地有咩分別,見佢外表呢佢冇街市入邊嘅叉燒咁紅,我諗佢應該無用人工嘅色素,夾起舊叉燒一口咬落去又軟又林,唔似普通燒臘舖咁又乾又鞋,可以用soft & juicy 去形容,叉燒大王出品嘅叉燒果然零捨不同,而且每一嚿叉燒都係暖熱的,非常之好味。薑汁炒芥蘭呢味菜掌握得非常好,薑闢咗芥蘭的草青味枕,又提升咗芥蘭入面嘅香味,加上非常之夠鑊氣呀 ,淨係食個鑊氣都抵返
主角例牌叉燒一份
薑汁炒芥蘭
呢味菜掌握得非常好,薑闢咗芥蘭的草青味枕,又提升咗芥蘭入面嘅香味,加上非常之夠鑊氣呀 ,淨係食個鑊氣都抵返曬呀,呢個普通抄菜,拍得住大酒樓呀。
蒸貴妃蚌
呢份貴妃蚌非常之新鮮,佢用生蒜加熟蒜拼埋一齊再加埋粉絲同埋特製嘅豉油加埋一齊,簡直係人間極品呀,你哋睇下幅相,貴妃蚌舊肉幾大舊。
如果大家有機會過開沙田圍一定要嚟試下。