2019-05-29
日本走向快速工業化和都市化,普遍日本人要求日常的飲食不只量多還要快,餐廳的拉麵剛好符合條件,廚房熬煮一大鍋湯底就能供應全日,客人點餐後,煮麵並加湯即可快速上桌。其實呢個道理及概念正正符合香港人節奏及要求吧。今天晚上又去吃日本拉麵嚕,日本拉麵為何如此美味啊?【一盛極牛】位於金巴利道的太平洋大廈地下,還未正式走近餐廳的店門,簡約而醒目的招牌便已即時吸引了途人的目光。門面放着幾張木椅供客人等待,配合格仔紋的日式趟門和黑色瓷磚,散發着一款90年代獨有老香港日式餐廳的味道。甫踏進店內,木質地板與白色牆身令人感覺放鬆,寬闊的枱櫈間隔亦為店舖帶來不錯的空間感。值得一提的是,店舖牆身貼上大量日本來的海報,不禁勾起往日在東京地道食店留下的美好回憶。一盛極牛的menu的選擇不多,只有極牛拉麵、白牛拉麵及牛肉丼三款選擇。當晚只係點咗極牛拉麵同白牛拉麵。略略介紹一下呢度嘅拉麵啦!湯底方面,相信是醬油湯底最為普遍並流行全國,但呢度佢哋用嘅牛骨湯每日用75斤牛骨加20斤和牛牛脂新鮮煮成,要全日輪班煲成廿個鐘,飲落富有牛脂香味而不會過於油膩。師傅亦有細心處理走湯頭嘅多餘浮油,十分抵讚。.🔹火灸白牛拉麵,2份肉(火灸
🔹火灸白牛拉麵,2份肉(火灸和牛)
牛肉作為呢度嘅主菜,份量可以供客人自行選擇︰1份肉大約40-50g,如果覺得唔夠喉可以加碼,點選2份肉(HKD148)或3份肉(HKD188)嘅份量亦可。呢度主打火灸和牛同和牛刺身,客人落單嗰陣可以要求兩溝,一次過滿足哂兩個願望添!
選好後,揀埋配料,有好多選擇︰有芽菜、黑木耳絲、荀、紫洋蔥、蔥、紅椒絲同紫菜,份量方面可以揀冇配料、1份或2份;而溏心蛋可不選或要半隻,追加就HKD6/半隻。
店員介紹配料嘅時候特別提醒咗一句,就係配菜份量適可就足夠,樣樣嗌都兩份嘅話個湯底會容易變涼,影響口感。
白牛拉麵,..白松露味的極牛。上枱時已散發濃濃的松露味,牛骨湯喝下去絕不油膩,但可能是松露味濃蓋過了牛味,始終有點美中不足。
而火灸和牛燒過之後肉味更出,有油香但唔會成口油...
🔹極牛拉麵照片,2份肉(火灸和牛及和牛刺身)
而和牛刺身雖然只有兩三塊相對偏少但正所謂少食多滋味,吃下去雖未至於入口即溶,但油份也勁重,很回味。
麵底為「真空雞蛋麵」,冇咩鹼水味,麵質鬆軟彈牙都唔錯,但比較幼身,感覺比平時嘅麵底重量啲添。要硬麵真係好吃好多啊!
兩款拉麵整體而言水準不俗,牛肉選料質素頗高,麵條充份吸收到牛肉湯汁,煮溏心蛋嘅時間啱啱好做到流心得嚟又好入味。食完感覺好暖身,淡淡嘅肉香直到出門口行街散步嗰陣仍然留得住喺口腔入面。
如果食食吓覺得真係太濃味,可以加啲雪菜,會帶返清新嘅感覺出嚟;想香口啲就加炸蒜片啦。
飲品選了烏龍茶,因為可以解解膩喔。
香港拉麵店大行其道,確係有佢嘅道理嘅。呢間仲一洗傳統拉麵的手法,完美地營造出極牛境介。