2019-08-01
身為海鮮愛好者嘅我,覺得識食一定係食清蒸海鮮!因為一蒸便知龍興鳳😎所以今日黎到呢間有蒸氣石鍋海鮮專門店,試一試。睇睇meun, 有哂set, 明碼實價👍,因為食海鮮嘅你一定知,食海鮮最怕係見到「時價」兩個字😂講反野食先招牌黑松露蒸蛋大大啖黑松露配埋勁滑嘅蒸蛋👍沙包蜆蜆肉肥美,鮮甜,完全無沙蟲草花蒸大連鮑魚鮑魚蒸到岩岩好,一啲都唔韌,鮮味同蟲草花配合得好好,另外值得一提係,鮑魚擦得好乾淨,平時啲黑邊擦到白雪雪👍海中蝦蝦頭啲膏好香,蝦肉又紮實彈牙蒜蓉粉絲蒸扇貝扇貝肉好大粒,大過個5蚊吖,蒜蓉唔會太咸,無搶到扇貝啲鮮甜花蟹好大隻,花蟹黎講算好多膏蟹夠大肉又夠實,容易一梳梳肉甩出黎食😍同埋都係擦得好乾淨清蒸海鮮就食完喇,再黎就係哩吸哂啲海鮮精華嘅鍋底先飲一碗成煲都係冬瓜,金華火腿,排骨,冬菇加埋雞湯,唔洗講都知好飲之後淨反嘅湯就可以打邊爐娃娃菜,手打丸,桶蠔蠔夠哂大隻,一啖咬落去仲係流心架,不過太好食影漏左添😳手打丸,蝦丸彈牙,墨魚丸,好新鮮,淡淡嘅墨魚鮮甜,唔係平時街外的味精味👍同埋每次蒸唔同海鮮都係有職員幫你較好時間同夾埋比你,岩哂淨係識食唔識煮嘅你😂
所以今日黎到呢間有蒸氣石鍋海鮮專門店,試一試。
講反野食先
招牌黑松露蒸蛋
大大啖黑松露配埋勁滑嘅蒸蛋👍
沙包蜆
蜆肉肥美,鮮甜,完全無沙蟲草花蒸大連鮑魚
海中蝦
蝦頭啲膏好香,蝦肉又紮實彈牙
蒜蓉粉絲蒸扇貝
扇貝肉好大粒,大過個5蚊吖,蒜蓉唔會太咸,無搶到扇貝啲鮮甜
花蟹
好大隻,花蟹黎講算好多膏
蟹夠大肉又夠實,容易一梳梳肉甩出黎食😍同埋都係擦得好乾淨
清蒸海鮮就食完喇,再黎就係哩吸哂啲海鮮精華嘅鍋底
先飲一碗
成煲都係冬瓜,金華火腿,排骨,冬菇加埋雞湯,唔洗講都知好飲
之後淨反嘅湯就可以打邊爐娃娃菜,手打丸,桶蠔
蠔夠哂大隻,一啖咬落去仲係流心架,不過太好食影漏左添😳