「牛大人」係坊間出名性價比高嘅日式火鍋放題,但我竟然到今天才有時間親身光顧。觀塘分店面積好大,裝修間隔舒服闊落。樓底夠高,又有仿木系窗簾仲打着柔和的燈光,走高格調文青台式火鍋路線。飲品凍櫃款式好多,聽朋友講每次嚟都有新嘅發現。我喜歡自家出品嘅「白桃烏龍」及「洛神花茶」,濃淡得宜唔會太甜。Like 店家嘅社交平台仲送「益力多乳酸綠茶」。包裝衞生,味道唔錯,台式茶飲店的質素。👍🏻入座時已選好火鍋底:「阿嬤養生濃湯」。湯底清甜滋潤不燥熱,有大白菜、桂圓、桃膠、蟲草花等等養生材料😋咁難得嚟到,我哋揀咗至top 套餐 「極上和牛吃到飽」反正怒吃一於要盡興😋🌟先送上和牛牛丸,大大粒超大牙,咬開仲爆汁,牛油豐富,肉味好濃,非常美味。真想問問那裏有成品可賣~巴洛鹽小麥啤酒 $68/400ml估唔到巴洛(番石榴)也可融入啤酒。味道清爽帶點果酸嘅啤酒,酒精較輕,好容易handle~精選牛肉、和牛系列、安格斯系列夾埋都有約8款牛肉。推介幾款回本款式:澳洲和牛M5牛肩卷:肉味濃,脂肪分怖平均。安格斯牛小排:牛脂牛肉味同樣豐富,肉質竟然比M5澳洲和牛牛肩卷更嫩滑!手切封門柳:牛肉最原汁原味,接近零脂肪嘅牛柳,健

益力多乳酸綠茶
阿嬤養生濃湯
入座時已選好火鍋底:「阿嬤養生濃湯」。

和牛牛丸

巴洛鹽小麥啤酒 $68/400ml

精選牛肉、和牛系列、安格斯系列夾埋都有約8款牛肉。
推介幾款回本款式:

澳洲和牛M5牛肩卷:肉味濃,脂肪分怖平均。

手切封門柳:牛肉最原汁原味,接近零脂肪嘅牛柳,健康又有牛味,唔靭冇渣,好吃得很!

海鮮方面,選擇唔算多,不過款款新鮮。

分別點了鯛魚柳和驢魚,啖啖肉味道唔錯。
沙白:蜆肉肥美飽滿,十分鮮嫩,encore了一次同樣高質👍🏻👍🏻
店家自製嘅魚漿也有幾種款式。
有花枝魚魚漿、鯪魚球滑、雞肉滑、手打豬肉、牛肉滑。當中鯪魚球十分彈牙,有魚味味唔腥。
雜項有好多款嘅餃,但外表全都一模一樣,有返少少分別會較好~
牛孖筋、鵝腸正常好吃~
小食方面,鹽酥雞最出色,十足台灣夜市風味😋
皮蛋豆腐就一般。

食物整體出色,牛肉質素有驚喜,環境舒服,唔怪得朋友間諗唔到食咩就到「牛大人」開餐。
Type of Meal
Dinner