2018-10-20
係THE ONE行完街就上左上層揾飯食,今次揀左"宏"呢度有款叫海藻鳥冬,幾特別店員話蛋包飯係新岀品朋友點左 炸雞飯+海藻鳥冬套餐套餐仲包左個沙律,炸雞份量多,炸岀來香嫩多汁,唔會乾身,黑色個碗應該係炸雞飯既醬汁,但見朋友一滴都無用過,小朋友仲食得津津有味海藻鳥冬比起我個迷你版,更加大,$130真係好抵食呢個迷你三彩丼定食真係好岩我呢d選擇困難症既人丫因為朋友唔食沙律,我幫佢食埋,沙律菜都新鮮,仲有我喜愛既超甜粟米同車厘茄,配埋個汁酸酸地,真係開胃前菜!先講小碗鰻魚飯,鰻魚夠肥美,又夠滑,鰻魚汁加埋日本新潟米,一絕海藻鳥冬,第一次食,幼長且扁身,餐牌上有介紹到海藻鳥冬係含有豐富既食物纖維,食落好Q彈,湯底清澈見底,昆布份量仲唔少添,食到"雪雪聲"🤭個小碗呑拿魚碎飯最令我驚喜,本來以為呑拿魚碎唔係餐廳既賣點,應該會無乜特別,面頭有一小舊wasabi,我溝左少許鼓油落去,第一淡入口覺得呑拿魚碎好滑同好厚,有種入口即溶既感覺,飯跟碎之間仲有層小紫菜條,口感好豐富我地無飲到個錫蘭紅茶,加錢轉左蘋果汁呢杯係日本青森蘋果汁,剩係睇個顏色就已經知同平時個d唔同,味道一d都唔酸,又唔會太甜,蘋果味重兩
呢度有款叫海藻鳥冬,幾特別
店員話蛋包飯係新岀品
朋友點左 炸雞飯+海藻鳥冬套餐
海藻鳥冬比起我個迷你版,更加大,$130真係好抵食
呢個迷你三彩丼定食真係好岩我呢d選擇困難症既人丫
我地無飲到個錫蘭紅茶,加錢轉左蘋果汁
兩個套餐都會有一件蛋卷送
一件黑芝麻味,一件綠茶味
2件蛋卷都好鬆軟,尤其綠茶係此店主打,綠茶味濃又唔會好甜,中間層cream有綠茶味亦幼滑非常,連小朋友都爭食
原來門外仲有多款蛋卷和甜品,下次要再試過其他款式