2023-06-10
入梅窩之前睇左網上玩樂美食推介,知道星期日剛好有得食蟹茄湯檬😋我咁鍾意食蟹,真係唔會放過試佢嘅機會!-店舖要由碼頭行一段路先過到去。網絡寫話係津津食店,好彩店門外掛左隻大蟹嘅公仔,又寫明有蟹茄湯檬,9秒9入左去坐🤓店舖係冰室果種感覺,望下啲地磚同卡位,好有懷舊風味。-點左心心念念嘅蟹茄湯檬,仲點左下火嘅咸檸雪碧。-🍴蟹茄湯檬我嘅走蔥走芽菜版本。首先一上枱,個湯真係好香!話明蟹茄,蟹嘅鮮味絕對突出過蕃茄味,仲有豬肉嘅香味,香濃鮮味食到停唔到口。料方面,有蟹蓋、蟹身、蟹鉗、蕃茄、大大舊豬骨,仲有好多肉碎,都幾豐盛。另外匙羹上放左青檸同辣椒,喜酸開胃同食到辣先加,唔食嘅辣又唔食酸嘅隨便夾返走,單純佢湯底都夠你開心食到清底。屋企人食嘅正常版本。-🥤咸檸雪碧可能係響澳門飲左杯更濃味更出色嘅,只覺得中上,但必然夠清涼,飲一啖即解暑熱咁款。-感覺全部店員連收銀都好友善,員工主動又識補位,連找錢都極好笑容雙手遞出,好感動🥹可能呢種就係離島特色,遠離市區嘅煩囂都比較平和友善啲。-本身仲覺得店舖唔係中心地帶比較難搵,但後來發現呢間店舖左右路口繼續向上行都可以通去瀑布,算係一個中心點。再入梅窩都會想再食呢間
點左心心念念嘅蟹茄湯檬,仲點左下火嘅咸檸雪碧。
🍴蟹茄湯檬
我嘅走蔥走芽菜版本。
屋企人食嘅正常版本。
🥤咸檸雪碧
本身仲覺得店舖唔係中心地帶比較難搵,但後來發現呢間店舖左右路口繼續向上行都可以通去瀑布,算係一個中心點。再入梅窩都會想再食呢間店舖❤️