2023-07-28
【九龍灣】Solé炎炎夏日行街睇戲食飯都想集中喺商場,今次喺Megabox行街,嚟到5樓大庭靠側嘅一間法國餐廳,位置雖然唔太顯眼,但入面嘅環境令我非常驚喜!😍裝潢以白色做主調,柔和燈光營造出浪漫又夢幻嘅感覺。餐枱同座位非常寬敞,每張枱上面都有燭光,氣氛令我感到放鬆。☺️晚餐提供一人及二人餐,兩款餐牌裡面嘅菜式完全唔同,而二人餐就比一人的多出頭盤及餐湯。(我覺得一人餐頭盤比較吸引🤭✨)頭盤:✨香煎鴨肝伴無花果汁✨法式香蒜焗蝸牛(6粒)兩款都係我最愛!!鴨肝煎得剛好,入口外表焦脆內裡嫩滑。沾一點旁邊微酸嘅無花果醬汁再搭少少蘋果粒一啖食,正好中和鴨肝嘅膩。👍🏻自從上年第一次食蝸牛之後就愛上咗。呢款焗蝸牛用咗香濃嘅牛油調味,未食已經被香味吸引咗🤤,而且絕對要搭配底下幼滑嘅薯蓉一齊食,令整體口感更豐富。😆主菜:✨ 炭烤特級安格斯肉眼扒伴脆薯條及田園沙律✨ 炭烤法國羊扒配普羅旺斯田園鮮蔬炭燒肉扒相當出色,表面焦香,肉眼扒5成熟,牛肉呈現出好靚嘅粉紅色,肉質軟淋。主菜配咗三款醬汁,最鍾意其中一款綠色薄荷汁用嚟配羊肉食,有助減低羊肉嘅羶味同油膩感。甜品:✨ 芒果芝士蛋糕👉🏻環境、食物同服務質素都非常滿意
頭盤:
✨香煎鴨肝伴無花果汁
✨法式香蒜焗蝸牛(6粒)
主菜:
✨ 炭烤特級安格斯肉眼扒伴脆薯條及田園沙律
✨ 炭烤法國羊扒配普羅旺斯田園鮮蔬
甜品:
✨ 芒果芝士蛋糕
👉🏻環境、食物同服務質素都非常滿意,價錢以食西餐嚟講非常合理,最欣賞餐廳嘅裝潢,好適合情侶約會。💖
✨Solé
📍九龍灣宏照道38號Megabox5樓3-4及9號舖