2017-07-09
最近天氣好唔穩定,成日無啦啦落驟雨,喺電影中心睇完戲之後就同男朋友喺附近搵嘢食。見到門面大大隻字「榴槤王」,作為「榴槤控」的我同男友當然控制唔到自己,一定要試吓!魷魚筒飯$42店家很老實的說這是來自台灣現成的,他們只是做翻丁弄熱的工夫。魷魚不算很大一隻,但甫上桌已香噴噴,十分有嚼勁,米飯亦飽滿黏稠,多沾一點醬油吃份外惹味!貓山王榴槤白雪餅$28食咗咁多款,男朋友話最鍾意呢個白雪餅,外皮係用日本米漿造成,非常煙韌,有咬口,米香四溢,配合榴槤內餡真係好邪惡!貓山王榴槤班戟 $38而我則比較喜歡班戟,因為口感軟綿綿的,榴槤同cream嘅組合真係無可挑剔,芳香馥郁,齒頰留香!紅毛榴槤特飲$22紅毛榴槤(即番荔枝)平時已經少吃,以它為主題的特飲更是從未喝過。杯中有紅毛榴槤的果肉,非常清新,還要記得吐核呢!除此之外,店家還有售從馬來西亞新鮮空運來港的貓山王榴槤,包裝精美,一份四件,如果不是已經太飽,一定會嚐嚐的!自家出品榴槤冰,不加奶,入口就像吃冰凍的榴槤肉一樣,夏天吃一流!
魷魚筒飯$42
貓山王榴槤白雪餅$28