2022-10-06
呢間喺上環嘅Cafe,我見有好多IG都講🤳🏻,今次就到我去試一試呢間餐廳。餐廳位於上環地鐵站出口,十分方便🤎餐廳嘅裝修係🇯🇵日式和風風格,風格比較復古🎎,都係一間好有特色嘅Cafe☕️呢間餐廳最特別嘅係佢有榻榻米座位,我呢一日去到,因為已經有人一早預約咗榻榻米座位,所以我就只可以坐返普通餐廳位置。🪑但係我覺得都唔錯喎。因為坐返高等我可以唔使除鞋😂所以榻榻米真係睇吓個人喜好。我坐係普通坐位靠牆一邊嘅位置,後面係冇靠枕,🖼️我挨後嘅時候個頭就撞到個牆邊,好x痛,之後我就要坐得好小心。🥲今次我哋就叫咗1款飲品🍹,1份甜品🧁,兩款定食🍱,壽喜燒汁慢煮牛柳定食&日式野菌豚肉卷定食,兩款嘅定食已經包括左茶碗蒸、漬物、湯物同日本米飯🍚黎試試佢。壽喜燒汁慢煮牛柳定食🍱 $198慢煮牛柳切片切得好薄身,口感嫩滑,而肉質腍身,由於牛柳冇調味過,如果就咁食牛柳係真係無味🫥而我當日食嘅牛柳,就咁食牛肉味都已經比較淡🥹,所以食嘅時候必須要沾壽喜燒汁雞蛋汁,我沾左壽喜燒汁食,比較好食。壽喜燒汁同牛柳味道都幾夾,但我就略嫌牛柳份量比較少同埋壽喜燒汁嘅味道比較淡。反而日本米飯有調味粉調味,😋都比較特別。日式野菌豚肉卷定食
壽喜燒汁慢煮牛柳定食🍱 $198
日式野菌豚肉卷定食$158 +$15(轉烏冬)🐷🍜
呢一個日式惹菌豚肉卷一上枱嘅時候見到每一個豚肉卷賣相都好吸引,我哋亦都💰加錢轉咗烏冬🍜。
飲品:昭和の富士山🍧 $68
波子汽水口味嘅加埋個雪糕🍹賣相幾靚,打卡able,ps我覺得個雪糕幾好食🍦
甜品:焙茶麻糬蛋糕 🧁$68
蛋糕焙茶味香濃,加上有海鹽奶蓋嘅加持,甜甜鹹鹹味道,都幾好味,放呢一個蛋糕加咗唔少分,蛋糕裏面嘅係麻糬同焙茶流心醬,但做唔到流出黎嘅流心效果,有啲減分🫣
兩個人一共食左$558(連加一服務費),我個人嘅感覺係食完呢餐,係完全冇飽嘅感覺🙉🥲,食物質素亦都好有進步空間🫥性價比來講我覺得偏貴🤳🏻
但呢一度嘅裝修係幾有特色,打卡able嘅,如果你好鍾意日本和風嘅Cafe🎌🥢亦都好鍾情於榻榻米🎏嘅座位,你可以不妨來一試。