2019-03-31
人少想打邊爐, 又想食多幾款火鍋配料, 最佳選擇當然係一人一鍋! 旺角豉油街新開左間台式一人一鍋, 今晚相約左同事去嘆嘆!8款台式火鍋不同湯底, 不同配料選擇, 真係花多眼亂嫌唔夠喉, 仲可以追加配料, 另外亦有少量台灣熟食小食供應, 不過台式火鍋沒有套餐提供, 飲品要另外散叫, 不過款式都幾多…我就揀左【咖哩奶蓋鍋】 HK$108上檯時, 陣陣咖哩香傳出, 奶蓋不算多, 所以整體其實奶味唔太突出. 呢個咖哩湯底唔辣, 只係甜甜地既咖哩,火鍋配料款式多多, 每款都有少少, 相當豐富!肥牛幾新鮮, 色澤鮮紅, 不過要小心唔好滾過龍, 免得錯過左肥牛嫩滑口感,魚蛋鮮甜彈牙,嫌只得一粒唔夠喉!吸味湯底配料除左兩片枝竹, 仲有唔少娃娃菜、椰菜, 但有幾片苦苦地….有一件超迷你豆腐, 好滑~ 有一隻東菇都幾大隻, 滾到最林吸哂湯底味, 正!每款配料份量少少, 喜歡食邊款再追加, 最後追加了肥牛片, 追加份量相對多D朋友就ORDER左個【沙茶牛肉鍋】HK$108辣度可以自選, 同樣火鍋配料都係每樣有D, 款式同我ORDER既沒太大分別, 佢個鍋有炸魚皮碎, 但要快夾起食, 浸林哂係鍋入面都幾難搵得
旺角豉油街新開左間台式一人一鍋, 今晚相約左同事去嘆嘆!
8款台式火鍋不同湯底, 不同配料選擇, 真係花多眼亂
我就揀左【咖哩奶蓋鍋】 HK$108
火鍋配料款式多多, 每款都有少少, 相當豐富!
魚蛋鮮甜彈牙,嫌只得一粒唔夠喉!
咖哩奶蓋鍋
肥牛片
朋友就ORDER左個【沙茶牛肉鍋】HK$108
佢個鍋有炸魚皮碎, 但要快夾起食, 浸林哂係鍋入面都幾難搵得返
呢個湯底沙茶味幾突出幾香, 建議慢慢滾住食, 熄火之後湯底味道開始覺得有D鹹
沙茶牛肉鍋
不過事後我地食完睇返Menu先發現所ORDER既鍋, 同menu上所寫既火鍋配料有d出入, 有d款沒有比齊~
還好我地追加左配料都夠飽~~~
最後order左杯野飲 【芝士莓莓】 HK$39
芝士不太厚, 所以飲落唔會因芝士而令味道過鹹, 士多啤梨同藍莓打成沙冰, 甜中帶微酸, 開胃又可以消消濟, 唔錯!
芝士莓莓