2015-01-26
早前又去覓食, 去咗食我最愛的日式放題, 而我是首次去位於尖沙咀的三木日本料理.食放題的好處就是可以選擇自己想食的款式, 這裡的款式多不勝數, 即使不食生嘢的我, 也有好多種類可以選擇.每位到來的客人, 也可以得到虎蝦和帶子刺身一份.隻虎蝦真是好大隻, 差不多成隻碟咁大.食放題當然要點刺身, 朋友點了三文魚, 北寄貝, 極大甜蝦, 鮑片, 八爪魚, 螺片等等.款式真是幾多選擇, 朋友話算幾鮮味.至於我就點了壽司和手卷, 這裡的選擇也是較其他放題為多, 有些款式較少有, 例如:柚子胡椒左口魚裙邊壽司, 蟹肉蟹膏手卷, 彩虹卷. 我點了最愛的軟殼蟹手卷, 天婦羅蝦手卷和松葉蟹棒壽司, 加州卷. 手卷當然要一上枱就食, 否則紫菜會不脆. 這幾款味道不錯.串燒點了鹽燒牛舌, 海蝦, 秋刀魚, 開邊雞中翼串, 雞腎串等. 而鐵板燒我點了一口牛柳粒, 厚切牛舌.由於我鍾意食牛舌, 兩款整法也有叫. 我特別推介厚切牛舌, 因為夠厚身, 而且又鬆軟, 好正.而蒜茸牛油青口這個幾惹味.炸物和天婦羅一定不少得. 我地點了吉列蠔和帶子, 神戶炸蟹鉗, 一口炸芝士, 日式芝士年糕,珍寶天婦羅蝦.當中我覺得吉列
每位到來的客人, 也可以得到虎蝦和帶子刺身一份.
款式真是幾多選擇, 朋友話算幾鮮味.
當中我覺得吉列蠔夠鮮味, 而日式芝士年糕, 外脆內軟非常正, 芝士味又夠濃.
而日式茶碗蒸蛋也可一試, 夠滑, 對於我來講, 味道稍為淡了一點.
雪糕必要點芝麻味, 好濃郁芝麻味. 而法式焦糖布甸和北海道3.6牛乳奶凍水準也好高, 不但香滑, 奶凍的牛奶味好重, 啱晒愛食牛奶的朋友.