2024-06-12
喺香港講起麵包,可能好多人都會諗起bakehouse,但其實香港仲有好多高質麵包店嘎!例如今日同大家介紹嘅呢間進駐喺銅鑼灣嘅君蘭麵包廠,作為港島區首間分店會有更多新驚喜。呢度嘅麵包每日由師傅新鮮焗製,100% MADE IN HONG KONG😍主打多款新派菠蘿包、牛角包登場,款款都有不同味道。有好多唔同味道嘅包都好想試,今次揀咗其中五款,每款都好高質!開心果小牛角包 $22近期開心果製品好Hit,呢度都有,呢個牛角包牛油味好香,層層分明,好酥脆,面頭嘅開心果醬唔會太甜,好推薦黑糖麻糬小菠蘿包 $22菠蘿包,上層好酥脆,夾住煙靭拉絲嘅麻糬,口感好豐富,黑糖味濃郁得黎唔會過甜葡撻$10葡撻同樣好酥脆,蛋漿部份滑嫩,而且比例好多、好厚,好足料!朱古力扁可頌 $32早排扁牛角好Hit,今次都係我第一次試,呢個超級大塊,真係壓到好扁,好似巨型曲奇咁,口感食落好酥脆,有少少似巨大版同再鬆化啲嘅蝴蝶酥,朱古力味道濃郁,好味😋芒果布甸包 $19呢個真係好抵食,拎上手好大個,布甸部份震騰騰,口感滑嫩,蛋香味濃郁,面頭添加咗芒果粒,令成個味道同口感更豐富
開心果小牛角包 $22
黑糖麻糬小菠蘿包 $22
葡撻$10
葡撻同樣好酥脆,蛋漿部份滑嫩,而且比例好多、好厚,好足料!
朱古力扁可頌 $32
芒果布甸包 $19