早就好想黎呢間台灣燒肉店了, 但一直未有機會. 今日行過又同男朋友講開就上左黎, 晚上時間尚早唔算好多人, 2個人又可以坐吧枱同廚師近距離接觸, 真係一個好好的設計. 隨身物品可以放係餐廳設有既locker, 唔怕會整dirty個手袋仔, 都幾好~ 星期日晚上唔算太多人, 不過之前聽人講吧枱長期都full, 今日黎到都仲有位真係好好彩!! 黎到呢度真係好似去左台灣咁, 可以以普通話同佢地溝通,但其實佢地有d都係香港人, 所以唔識講都唔係難道。因為有駐場既台灣人係呢度打理, 就算係有d廚師都係台灣人黎嫁! 真係好似去左台灣咁, 因為坐係吧枱, 全程都好似個懶人咁, 因為佢地會幫忙燒肉, 同埋又可以同佢地有傾有講。有個台灣ᴏᴘᴘᴀ 講野真係好好笑, 可以同職員融合一齊既餐廳香港認真少有❤️而且唔使自己燒,佢地會幫你燒❤️ 真係正!! 鹽蔥牛舌 $98呢個係最先黎到既野食之一, 之後都開始有其他野食上枱了~野食方面都有幾款口味可以比大家簡 (椒鹽, 烤肉醬 & 蒜味) 呢個放上滿滿蔥花, 雖蔥花沒有大蔥咁香, 不過因為有蔥花關係多左一份口感, 而且牛舌一d都唔干好軟熟, 佢地真係燒得好好, 因為

而且唔使自己燒,佢地會幫你燒❤️ 真係正!!
鹽蔥牛舌 $98
呢個係最先黎到既野食之一, 之後都開始有其他野食上枱了~野食方面都有幾款口味可以比大家簡 (椒鹽, 烤肉醬 & 蒜味) 呢個放上滿滿蔥花, 雖蔥花沒有大蔥咁香, 不過因為有蔥花關係多左一份口感, 而且牛舌一d都唔干好軟熟, 佢地真係燒得好好, 因為岩岩熟所以保留到juciy, 認真唔錯!!! 係必食之品, 推介
牛五花 $168
脂肪分佈平均, 所以食落唔會覺得油脂感好重/太瘦, 個人幾中意食呢個, 因為食得多呢款牛五花都唔會覺得油膩. 不過如果有d女士會怕既可以沾上餐廳準備既檸檬汁, 可以提鮮之餘仲可以鮮肥膩感, 不過我就中意就咁食
牛肋條
牛肋條 $128
呢款相對比較多脂肪, 所以職員都會花多些少時間去燒, 盡量將牛肋條上既油迫出. 因為燒既時間耐左, 而且有油份關係, 令到外層燒得香脆有口感, 咬落都唔會太過un, 外脆內軟, 而且有一份牛香味~ 呢個真係好邪惡呀🤤
橫隔膜肉 $178
呢款我地簡左烤肉醬口味, 橫隔膜肉比之前2款厚身, 食落味道帶一份甜, 同牛既肉都幾夾!  不過個人覺得食得燒肉當然要食得邪惡d, 所以比較中意食脂肪比較平均既牛五花多d~~~
除左牛肉之外, 我地仲order左2款豬肉 & 幾款蔬菜, 首先講下松阪豬先~~
霜降松阪豬 $70
松阪豬以薄片示人, 厚度好均勻. 豬肉冇記錯既用上適量鹽既調味, 食落味道適中, 不過個人比較中意加上檸檬汁 & 蘿蔔蓉, 提升味道既層次感

上等豬五花 $70
呢個真係平得了! 因為經燒過關係唔會覺得好肥, 好有豬肉既香味, 脂肪位置入口係軟身, 下面既豬肉位置就比較有口感, 油脂包圍整塊五花肉, 真係好香好正! 兩者融合食起上黎唔錯~男朋友超中意呢款
今晚真係食左好多燒肉,真係肥死喇~當然要叫返d蔬菜平衡一下, order左秋葵 & 杏鮑菇, 平時自己燒杏鮑菇都會燒到好乾身, 但佢地呢度既職員係可以唔落任何野都燒到杏鮑菇唔乾之餘仲係keep到好多水份, 真係好神奇!! 本身好中意食杏鮑菇, 佢呢個口感完全唔似燒過, 好中意!!!
秋葵本身都食, 就係中意佢入面果d滑潺潺, 不過燒完冇左果個質感, 但好嫩身的, 整體都唔錯!

不知不覺就食到肚滿腸肥喇!! 未至於食到好飽不過個肚同心靈已經好滿意, 質素值得再encore👍🏻 巧巧味啊🤤🤤🤤 咁好味真係食完先再諗減肥喇🙈🙈🙈

2018-05-27
牛肋條