2023-11-20
話說朋友好鍾意食印度菜,見佢就黎生日同佢試左呢間位於尖沙咀既印度餐廳🇮🇳 餐廳入面係好有特色既印度裝潢,加上餐廳全部員工都係印度人,個vibe好有正宗印度家鄉風味。雖然係印度餐廳,餐牌係中英對照,方便點餐。而落單用簡單英文溝通就得,員工亦唔會聽唔明雞肉棒棒糖 (辣) ($80)🍗呢碟雞肉棒棒糖即係脆皮雞腿紅辣椒,雞皮炸個時染左紅色印度香料,所以炸出黎係紅色。要讚既係,5件雞腿肉都好滑好嫩口。有時出面食炸雞炸得耐左雞肉變得好”鞋”,但呢度唔會,係好嫩既雞肉黎。配上一款類似甜酸醬既醬汁,點埋個醬直程令到個脆皮雞腿口感提升左唔少!點左個醬食落冇咁辣添,怕辣既朋友唔駛驚食唔到呢味菜印度大蒜烤餅 ($40) + 羊肉咖哩(辣) ($150) + 印式芝士菠菜咖哩 (唔辣) ($90) 🥘印度菜黎講, 我最鍾意果味就係烤餅點咖哩喇!烤餅係印度菜入面咁signature,點可以唔試!呢度有好多款味道既烤餅可以揀,我地點左大蒜味。烤餅有4大塊,岩岩新鮮烤起熱辣辣,餅皮唔會好薄,點埋熱辣辣既咖哩就岩哂我地叫左兩款咖哩,羊肉咖哩同芝士菠菜咖哩。羊肉咖哩係炒將羊肉塊用香料同椰子煮熟,所
雞肉棒棒糖 (辣) ($80)🍗
我地叫左兩款咖哩,羊肉咖哩同芝士菠菜咖哩。羊肉咖哩係炒將羊肉塊用香料同椰子煮熟,所以令到羊肉味好出,真係印度家鄉風味呀!如果係素食既朋友黎到呢間印度餐廳都唔怕點唔到餐,因為餐牌有唔少係素食咖哩,就好似我地叫既芝士菠菜咖哩咁,個咖哩汁主要係用菠菜整,配以豆製粒粒芝士撈係綠色咖哩入面,要黎點烤餅同樣好味
薄荷雞塊 (唔辣) ($140) 🍖
薄荷雞塊係用薄荷同綠辣椒醃製既雞肉塊。有成5-6件,仲要係大大舊既雞肉塊,再配埋紅椒,青椒,洋蔥,蕃茄,青瓜,蘿蔔,跟一個辣既醬,唔所以唔會好溜。咁大碟幾個人share食就最岩!值得一提既係,上碟時係用個鐵板上,滋滋聲,未食都聞到香,而且就算食到最後都保持到熱度
牛油薄煎餅Dosa ($80) 🫓
見到好多枱都有叫Dosa,我地都叫左碟黎試下。個煎餅勁大塊,我諗有成60-70cm長,打咭一流,唔怪得咁多人叫啦!趁熱食咬落去好香脆,仲聞到好香牛油味, 配上4款醬汁,每款醬汁都帶出唔同口感
芒果印度奶昔 ($40) 🥭
嘩,呢杯芒果奶昔係大推!每啖都係濃濃芒果味,勁香甜, 真係落足生果架!又香又滑溜,加上酸酸地既乳酪,開胃得黎又好飲,唔係講笑,包你飲左頭一啖就想成杯飲哂佢!
呢間餐廳絕對係正宗印度菜,咖喱落足香料又惹味✌🏻加上份量唔少,值得一試😉