2020-02-06 156 views
潮州菜其實幾合香港人口胃,偏香口,有肉有海鮮,我自己就好鐘意食❤️之前食開潮菜都係上環,最返先知鰂魚涌近近地就有潮菜食,俾次機會佢先前菜一人一隻蝦,唔錯,都幾大隻,炒得幾入味如果可以事先去除蝦腸會更好滷水鵝片係潮菜鐵膽,無理由不點鵝片少少肥,肉質腍肉味香;滷水汁層次做得好好,該有嘅甜味鹹味香味都有有幾舊粗切滷水豆腐托底,同樣出色蠔仔粥❤️ 其實叫蠔仔粥/蠔餅都好似一場賭博咁,因為你唔會知啲蠔係咩質素呢度嘅蠔仔好優質!大隻、漲卜卜、好滑好甜,最重要係無沙!$108有好大煲,基本上一家四人食加兩個小菜都夠飽,考慮到個份量同質素,好抵食川椒雞亦係我好鐘意嘅潮菜,呢個都做得唔錯,味道好夠,雞肉熱得嚟仲好滑旁邊嘅炸葉都好脆,成碟清晒沙嗲牛肉芥蘭,沙嗲偏甜,味道唔算超級濃,但係係夠味,用嚟餸飯超好嘅菜式牛肉都滑同大塊,芥蘭大棵但唔嚡,不錯👌🏻最後仲叫咗個糖醋麵❤️ 我的最愛做到麵餅外乾內軟,係一個需要心機時間嘅菜式,做得唔錯如果可以用少啲油就完美👏🏻價錢同食物質素都值物超所值,蠔仔粥係大驚喜,同性價比好高下次嚟光顧會試吓食蠔烙😍

前菜

前菜一人一隻蝦,唔錯,都幾大隻,炒得幾入味
如果可以事先去除蝦腸會更好

滷水鵝片

滷水鵝片係潮菜鐵膽,無理由不點
有幾舊粗切滷水豆腐托底,同樣出色

蠔仔方魚肉碎粥

呢度嘅蠔仔好優質!大隻、漲卜卜、好滑好甜,最重要係無沙!

潮州川椒雞

旁邊嘅炸葉都好脆,成碟清晒

沙嗲牛肉芥蘭

牛肉都滑同大塊,芥蘭大棵但唔嚡,不錯👌🏻

糖醋雙面黃

最後仲叫咗個糖醋麵❤️ 我的最愛
做到麵餅外乾內軟,係一個需要心機時間嘅菜式,做得唔錯
如果可以用少啲油就完美👏🏻

價錢同食物質素都值物超所值,蠔仔粥係大驚喜,同性價比好高
下次嚟光顧會試吓食蠔烙😍
$150 (Dinner)
滷水鵝片
蠔仔方魚肉碎粥