2019-07-18 43 views
旺角做完運動,唔想食的太heavy,行經有家有潮汕腸粉食。細個響鄉下食過之後都未有機會再食,今日終於可以再試。招牌潮式腸粉($20)-芽菜, 豬潤(+$6) & 叉燒(+$8)潮式腸粉基本可配芽菜/生菜/粟米,可另外加錢配不同配料。我地總共落3款配菜,完全食到家鄉感覺,腸粉滑口而不鬆散,仲有雞蛋,淋淋種種配菜,搭上腸粉都一定好好味。腸粉套餐,可以加$配飲品,我地配豆漿,少少甜,好味!潮式獅子頭撈飯($52)獅子頭裡面有粒粒肥肉,好有咬口,濃味獅子頭配大大碗白飯完全係絕配。撈飯另配有紫菜蛋花湯,可以沖淡一下獅子頭的濃味。餐牌另點心/小食選擇,叫左籠鳳爪&鵪鶉蛋燒賣,鵪鶉蛋燒賣響香港賣少見少,每當見到都一定試。
有機會再食,今日終於可以再試。

潮式獅子頭撈飯($52)
撈飯另配
有紫菜蛋花湯,可以沖淡一下獅子頭的濃味。

見到都一定試。
  • 招牌潮式腸粉