2023-06-10
在香港想找到特色的湖南美食實在不容易,最近在朋友推薦下,嘗到這一間<老長沙湘菜館>,由真正來自中國湖南的大廚主理,味道夠曬正宗,以湘菜來講,充滿驚喜。<鐵板水晶粉>鐵板水晶粉用上蒜粒、辣椒、肉碎及菜絲來炒,上枱時放在鐵板上,帶有辣椒與蒜頭的香辣美味。水晶粉入口順滑而軟韌彈牙,入口濃香,還有蛋皮放在底下,非常惹味好食。<長沙臭豆腐>呢個臭豆腐並不是香港常見的金黃炸豆腐,而是來自湖南長沙的黑色款脆炸豆腐,外觀並不討好,但味道卻充滿特色。豆腐炸得微脆,配以辣椒、蒜頭、醬油等製成的醬汁,非常好食。<臘味合蒸>臘味合蒸是以臘腸肉、 臘魚、臘肉等材料,配以特製的醬汁煮成,臘香味道非常濃厚,臘味的食材質素亦非常之高,絕對值得一試。<梅菜扣肉煲>呢個梅菜扣肉煲同樣相當之美味,五花豬肉炆得又軟又腍,有入口即溶嘅感覺,而且餐廳用上大量嘅梅菜作為配菜之一,令到扣肉非常好食,絕對是完美之作!~餐廳環境坐得舒服,乾淨企理。整體來講,餐廳嘅食物質素絕對充滿湖南特色嘅風味,如果真心想試湖南特色湘菜,個人覺得呢度非常值得推薦,味道非常之好
<鐵板水晶粉>
<長沙臭豆腐>
<臘味合蒸>
<梅菜扣肉煲>
餐廳環境坐得舒服,乾淨企理。
整體來講,餐廳嘅食物質素絕對充滿湖南特色嘅風味,如果真心想試湖南特色湘菜,個人覺得呢度非常值得推薦,味道非常之好,價錢亦相當合理,服務周到,值得一試。