2016-11-11 1842 views
今日同朋友仔係太子行完街, 又係醫肚既時候啦, 之前聽人講有間點心好好食, 都好近地鐵站的, 都好容易搵, 我地離遠已經見到個店名好型, 好似見到條龍咁, 哈哈...行近D完來無睇錯, 真係有條龍, 入面既裝修整潔得黎又有少少feel, 哈哈....一於入去試下啦.一坐低我地就緊係睇下有咩好食先啦, 哈哈....好肚餓, 可能天氣凍, 人地話飲茶最緊要柸茶, 等我試下先, 又唔錯喎, 相信好多人都會啱飲. 好啦睇下食咩好先.首先黎左個海皇芝士千絲卷$21, 哈哈...外脆內嫩, 好有口感, 外面個層大廚炸得好香口, 入面有D冬菇&鮮蝦等.... 仲有D芝士既咸香味.跟住就黎個多汁小籠包$19, 果然係多汁呀, 朋友仔一咬就爆到成身湯汁, 哈哈.....真係要小心D 食, 但又要襯熱食喎, 另外皮都不算太厚, 讚跟住呢個係流沙奶皇包$21, WAO....堅正, 一咬開D奶皇流哂出黎呀, 仲好香奶皇味, I LIKE IT.之後呢個仲正, 一上枱就已經流哂口水啦, 原隻鮑魚燒賣$27, 好得意呀, 細細粒既鮑魚, 哈哈, 好....試下味先, WAO......雖然係細細粒, 但唔好睇少
之後呢個仲正, 一上枱就已經流哂口水啦, 原隻鮑魚燒賣$27, 好得意呀, 細細粒既鮑魚, 哈哈, 好....試下味先, WAO......雖然係細細粒, 但唔好睇少, 原來都好重鮑魚味架, 而燒賣都好彈牙, 好滿足, 仲要咁既價錢去邊樹搵.
哈哈...呢個不是炸兩$23, 嘩......好長呀....哈哈....不是炸兩?! 究竟入面係咩呢, 脆卜卜的, 今次就輪到內脆外嫩啦, 粉皮好簿, 仲好香西芹味.
而呢個係煎蝦膠釀茄子$17, 蝦膠非常彈牙, 茄子不是太淋身, 啱啱好, 再點埋呢個醬汁, 簡直VERY GOOD呀.
最後呢個係原粒瑤柱湯餃$23, 記得以前係茶樓飲茶都必定會叫, 不過我發覺越黎越唔好食, 好味精, 之後我就無再叫黎食啦, 不過今次例外, 好想試一次, 嘩...真係有粒瑤柱係到, 好! 再試下個湯先, WAO...好清甜, 無味精, 終於可以食返當年既味道啦, 再睇下入面, 勁足料, 皮亦係好薄, 讚.
今餐真係好滿足呀, 我地2個人加埋都係食左百幾蚊JA, 本來仲想叫D甜品食下, 但已經食到飽飽, 如果係茶樓食一定唔得, 仲要有咁好既質素.
2016-11-10
Type of Meal