2014-12-09 1093 views
今日約左朋友去尖沙咀食飯, 行行下就去左美麗華商場, 外部在裝修中, 故商場人流也不太多。行到1樓既盡頭, 我就俾餐廳既外貌吸引左, 特別係電視播出既甜品, 原以為係一間甜品店, 但細看後才發現這裡是一間泰式餐廳。在門口查探時, 店員有禮貌地介紹餐廳剛剛開業, 還遞上餐牌及名片給我觀看。朋友不介意新嘗試, 所以我地二話不說就入座了。 小妹揀了角落的位置, 可以觀看整個餐廳, 坐位分別有半卡位, 高身吧枱及普通餐枱。由於餐廳新開張, 食客較少, 感覺寧靜及舒服。看完餐牌就點了好幾個菜, 基本上食泰菜都一定會ORDER既食物...同時叫了二杯飲品解辣 (忘記拍照但飲品味道較淡)(1) 泰式蝦餅 - 以青瓜包住, 感覺不會太油膩, 而且入口香脆爽口, 味道唔錯 (朋友則覺得無咩特別, 間間蝦餅也差不多吧)(2) 泰式炒通菜 - 少少辣, 小妹食唔度辣, 但仍可接受(3) 泰式炒金邊粉 - 基本上辣味蓋過一齊, 小妹只能吃下二啖, 本來想放棄唔食的, 朋友唔想浪費食物, 流著汗水食掉;  坦白講小妹從未食過咁辣的Phad Thai, 對呢個菜特別失望;  員工解釋顧客可選擇不辣, 但小妹則覺得

(朋友則覺得無咩特別, 間間蝦餅也差不多吧)
泰式蝦餅
泰式炒通菜
(3) 泰式炒金邊粉 - 基本上辣味蓋過一齊, 小妹只能吃下二啖, 本來想放棄唔食的, 朋友唔想浪費食物, 流著汗水食掉;  坦白講小妹從未食過咁辣的Phad Thai, 對呢個菜特別失望;  員工解釋顧客可選擇不辣, 但小妹則覺得辣既情度太難接受了
泰式炒金邊粉
(4) 沙嗲串燒 - 二串豬肉, 二串雞肉; 無咩特別驚喜, 菜式整體尚可
沙嗲串燒
(5) 羊架配糯米飯 - 配搭特別, 羊架唔需要調味料也肯好味, 配上泰式醬汁則較開胃; 糯米飯外表無特別, 但內裡感覺一種甜味, 可能是羊架的肉汁所致
燒羊架
(6)什果泡芙 - 被餐牌相片吸引, 在眾多甜品中挑選了它; 賣相漂亮, 味道一流, 推介推介
什果泡芙
整體感覺還可以, 特別表揚員工服務有禮;  可能剛開業既關係, 員工會主動查問餐廳環境及食物質素如何, 讓客人可分享即時感受。
2014-12-08
$260 (Dinner)
泰式蝦餅
什果泡芙