2021-08-30
前幾個月同朋友嚟過一次,覺得都OK。所以今日去開科學園,帶屋企人試吓。結果食到一肚氣。😤點左餐之後,我哋就去搵位。我去攞餐具位置嗰度攞匙羹、叉、餐刀、碗仔。攞嗰一刻我有諗過,我係咪攞錯咗人哋用過嘅餐具?!直至有位先生響我隔離,同我一樣係咁揀,然後忍唔住講咗句,「有冇搞錯呀?!啲餐具咁污糟點用呀?!」我走去同個女侍應講:「唔好意思,啲碗好污糟喎!係好多飯漬,你可唔可以攞兩隻碗仔俾我?」佢叫我自己去餐枱下面有櫃桶,響櫃桶攞。我返埋位睇完我哋張餐枱,搵埋隔離張餐枱個櫃桶,都冇碗囉!所以我不恥下問咁樣再同嗰個女侍應講:「冇碗喎!你可唔可以攞兩隻碗仔俾我呀?」佢極其不耐煩咁話:「你等等啦!等等呀!」(等佢等到啲飯都凍)我見佢洗咗兩隻碗仔擺喺出餐處,我就自己行過去拎。一睇好扯火😡,佢洗完嗰兩隻碗仔仲係好多飯漬。我同出餐處嗰位男職員講:「個碗好污糟下喎!」佢好有禮貌咁講唔好意思,立即幫我洗乾淨。餐具方面,好難揀先揀到四隻匙羹,一隻叉,但都唔係好乾淨。餐刀就真係揀唔到,把把刀都有漬。唯有我自行用水同埋紙巾清潔。之後我見到個男職員響攞餐具位置嗰度,收返晒啲餐具入去再洗過。之後啲客人就用膠嘅餐具。終於可以
終於可以開餐,當我哋食咗一半嘅時候,隔離枱嗰三個男人叫咗個男職員埋去講咗兩句,然後個男職員就攞走碗麵問:「唔好意思,我換過俾你。」但個食客話唔使喇!
當我仲未知道咩事嘅時候,食一啖花雕醉雞,味淡淡,自己問自己:「係咪有少少餿味呢?定係啲酒味呢?」正當我想食件豆腐嘅時候,一攞起,都未放入口就已經聞到酸味,就肯定啲豆腐餿咗,我立即叫我屋企人唔好食。然後聽到個男職員同隔離枱話退返錢俾佢哋。我真係忍唔住問隔離枱:「你哋件豆腐係咪有問題呀?」佢哋話:「係呀!肯定佢哋個雪櫃唔夠凍,俾啲餿嘢人哋食。食咗啲餿嘢可大可小,會食物中毒⋯⋯」
心裏面已經萬句粗口,利申:我冇叫佢哋退錢,亦冇話俾啲職員聽,佢哋啲食物有問題。因為我覺得佢哋已經心知肚明。
最後,帶着戰戰兢兢嘅心情離開,一直諗緊今晚返到屋企,我哋會唔會爭廁所。啲餐具咁污糟,頭先裝飯嗰隻碟,唔慌佢洗得乾淨就用。攞埋張單,如果遲吓睇醫生都可以有證據我食咗啲乜。